Uwe Tellkamp

Faktaboks

Uwe Tellkamp
født:
28. oktober 1968, Dresden
Uwe Tellkamp under en leseopptreden i Worms.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Uwe Tellkamp er en tysk forfatter, kjent i Norge for romanen Tårnet: historie fra et sunket land (2009), originaltittel Der Turm. Geschichte aus einem versunkenen Land, som handler omde siste årene i DDR før Berlinmurens fall. Boken ble en umiddelbar kritiker- og publikumssuksess da den ble utgitt i 2008, og Tellkamp ble belønnet med Deutscher Buchpreis samme år.

Tårnet

Tellkamp er utdannet lege og vokste opp i Dresden i kvartalet «Weißer Hirsch», en bydel som er utførlig portrettert i Tårnet.

Ved å skildre livet til de ulike beboerne i den borgerlige bydelen – kalt Tårnkvartalet i romanen – tegner han et panoramaaktig bilde over utviklingene i DDR frem mot høsten 1989. Romanen er innholdsmessig og stilistisk mangefasettert. Leseren får innblikk i både hverdagslige bekymringer og politiske problemer i DDR, som overvåking, sensur og innskrenket ytringsfrihet. Handlingsgangen bremses ofte av lyriske passasjer som preges av mye bruk av metaforer og språklig eksperimentering. Videre kjennetegnes romanteksten av mange allusjoner til litterære forelegg hos blant annet Goethe, tysk romantisk diktning og Jules Verne.

Romanen har blitt oversatt til femten språk og ble i 2012 filmatisert for fjernsyn. Tellkamp skriver på en fortsettelse av romanen som skal beskrive utviklingen fra 1989 og frem til den tyske gjenforeningen i oktober 1990. Arbeidstittelen for dette prosjektet er Lava.

Oversatt til norsk

  • Tårnet: historie fra et sunket land (2009). Oversatt av Isak Rogde. Originaltittel: Der Turm. Geschichte aus einem versunkenen Land (2008).

Utgivelser

  • Der Hecht, die Träume und das Portugiesische Café. Roman. 2000
  • Der Eisvogel. Roman. 2005
  • Der Turm. Geschichte aus einem versunkenen Land. 2008.
  • Die Schwebebahn: Dresdner Erkundungen. Mit Fotografien von Werner Lieberknecht. 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg