Uwe Tellkamp

Faktaboks

Uwe Tellkamp
Født
28. oktober 1968, Dresden
Uwe Tellkamp under en leseopptreden i Worms.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Uwe Tellkamp er en tysk forfatter, kjent i Norge for romanen Tårnet: historie fra et sunket land (2009), originaltittel Der Turm. Geschichte aus einem versunkenen Land (2008)) som handler omde siste årene i DDR før Berlinmurens fall. Boka ble en umiddelbar kritiker- og publikumssuksess da den ble utgitt i 2008, og Tellkamp ble belønnet med Deutscher Buchpreis samme år.

Biografi

Tellkamp vokste opp i Dresden (DDR). Etter videregående skole var han i militæret (Nationale Volksarmee) før han studerte medisin. Siden 2004 er han forfatter på heltid. I 2018 provoserte Tellkamp mange da han uttalte at mange av flyktningene som kom til Tyskland, ikke flyktet fra krig og forfølgelse, men hadde materielle motiver for sin flukt. Særlig den offentlige diskusjonen med forfatteren Dürs Grünbein skapte overskrifter. Hans hevdet også at det i denne offentlige debatten ikke hersket reell ytringsfrihet i Tyskland, noe som medførte at forlaget hans, Suhrkamp, distanserte seg fra ham. I Das Atelier (2020), som ikke ble gitt ut av Suhrkamp, reflekterer forfatten over det han mener er manglende ytringsfrihet.

Forfatterskap

Tellkamp har, i tillegg til den omfattende romanen Tårnet (2008), skrevet en rekke fortellinger, som senere har inngått som deler av romaner eller som er planlagt inn i større romanprosjekter. Han debuterte som romanforfatter med Der Hecht, die Träume und das Portugiesische Café (2000), i 2005 kom Der Eisvogel. Først med Tårnet opplevde han sitt egentlige gjennombrudd som forfatter.

Tårnet

Tellkamp vokste opp i Dresden i kvartalet «Weißer Hirsch», en bydel som er utførlig portrettert i Tårnet.

Ved å skildre livet til de ulike beboerne i den borgerlige bydelen – kalt Tårnkvartalet i romanen – tegner han et panoramaaktig bilde over utviklingene i DDR frem mot høsten 1989. Romanen er innholdsmessig og stilistisk mangefasettert. Leseren får innblikk i både hverdagslige bekymringer og politiske problemer i DDR, som overvåking, sensur og innskrenket ytringsfrihet. Handlingsgangen bremses ofte av lyriske passasjer som preges av mye bruk av metaforer og språklig eksperimentering. Videre kjennetegnes romanteksten av mange allusjoner til blant annet Johann Wolfgang von Goethe, tysk romantisk diktning og Jules Verne.

Romanen har blitt oversatt til femten språk og ble i 2012 filmatisert for fjernsyn. Tellkamp skriver på en fortsettelse av romanen som skal beskrive utviklingen fra 1989 og frem til den tyske gjenforeningen i oktober 1990. Arbeidstittelen for dette prosjektet er Lava. I Die Carus-Sachen (2018) vender forfatteren tilbake til miljøet han skildrer i Tårnet.

Utmerkelser

Uwe Tellkamp har fått en rekke utmerkelser for sitt arbeid, blant annet

 • Dresdens lyrikkpris (2004)
 • Ingeborg-Bachmann-prisen (2004)
 • Uwe-Johnson-prisen (2008)
 • Den tyske bokprisen (2008)
 • Litteraturprisen til Konrad-Adenauer-stiftelsen (2009)
 • Den tyske nasjonalprisen (2009)
 • Kulturprisen til de tyske frimurerne (2017)

Utgivelser

 • Der Hecht, die Träume und das Portugiesische Café. Roman. 2000
 • Der Eisvogel. Roman. 2005
 • Der Turm. Geschichte aus einem versunkenen Land. 2008.
 • Die Schwebebahn: Dresdner Erkundungen. Mit Fotografien von Werner Lieberknecht. 2010.
 • Die Carus-Sachen. 2018.
 • Das Atelier. Erzählung. 2020

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg