Unitarforbundet er et norsk trossamfunn. De er tilhengerne av unitarismen (unitarer), som forkaster treenighetslæren og Jesu guddommelighet fordi de mener at dette er uforenlig med den rene monoteismen. Unitarene forkaster også læren om Jesu stedfortredende soning. Unitarforbundet er en del av en internasjonal bevegelse med røtter tilbake til oldtida.

Faktaboks

Uttale
unitˈarer
Etymologi
til latin unitas, ‘enhet’
Også kjent som

unitariere, antitrinitariere

Bakgrunn

Tendenser til unitarisme fantes i oldkirken, for eksempel hos ebjonitter og arianere, men den moderne unitarbevegelsen ble til på 1500-tallet (se Michel Servet). Reformasjonstidens socinianere i Polen og Siebenbürgen (Transilvania) var unitarer. Fra 1774 ble betegnelsen unitar også brukt om et samfunn som ble stiftet i London av blant andre Theophilus Lindsey (1723–1808).

Unitarene har hatt særlig betydning i USA, hvor den første menigheten ble stiftet i Boston i 1785. Unitarene satte på begynnelsen av 1800-tallet sitt preg på det kjente Harvard University. Blant de fremstående unitarene var presten William E. Channing. I 1961 gikk American Unitarian Association og The Universalist Church in America sammen i Unitarian Universalist Association.

I Norge

Den norskamerikanske unitarpresten Hans Tambs Lyche startet et unitarisk tidsskrift i Kristiania i 1894, og året etter grunnla dikteren og unitarpresten Kristofer Janson Norges første unitarmenighet, Broderskapets kirke (senere også kalt Unitarisk Samfund), i Kristiania. Unitarisk Samfund opphørte i 1937 da Jansons etterfølger som unitarprest, Herman Haugerud, døde.

Fra 1978 fantes det flere nyetablerte unitariske grupperinger i Norge, men disse slo seg i 2004 sammen under navnet Unitarforbundet (fra 2006 Unitarforbundet Bét Dávid – Den norske unitarkirke); 250 medlemmer (2019). Forbundet har nære bånd til den transilvanske unitarkirke i Romania og Ungarn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg