socinianerne

Socinianerne var et radikalt kirkesamfunn med bakgrunn i reformert protestantisme, oppkalt etter den italienske teologen Fausto Sozzini (1539–1604). Utgangspunktet i læren er troen på den éne Gud; Jesus er i sin vilje ett med Gud, men av natur bare menneske og ikke selv Gud.

Faktaboks

Uttale
sociniˈanerne
Også kjent som

De polske brødrene

Fausto Sozzini var teologisk inspirert av sin onkel Lelio Sozzini (1525–1562). Fausto Sozzini kom 1580 til Krakov, hvor han etablerte seg som kirkelig og teologisk autoritet for Fratres Poloni (de polske brødre). En høyskole ble grunnlagt i Rakow nær Kraków.

Socinianernes lære ble sammenfattet i 1605 i den såkalte Rakow-katekismen (polsk 1605, tysk 1608, latin 1609), skrevet av flere forfattere. I tillegg til å avvise treenighetslæren, fremstiller Rakow-katekismen nattverden som en takknemlighetshandling, og dåpen er en innvielsesseremoni beregnet for de voksne. Barnedåpen avvises.

Socinianerne ble beskyttet av den liberale polske adelen, trass i heftige angrep fra katolikker, lutheranere og reformerte. Socinianerne besvarte kritikken i bøker utgitt på egne forlag. I første generasjon var forsvaret preget av bibelsk argumentasjon. Etter at socinianerne i 1658 ble fordrevet vestover i Europa (Nederland, England), fikk forsvaret et mer filosofisk og rasjonalistisk preg. Denne mer rasjonalistiske delen av den socinianske litteraturen var en viktig forutsetning for den engelske deismen, og senere for unitarismen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg