Agra

Logo
Av .

Artikkelstart

Agra er et norsk næringsmiddelkonsern som produserer selskapet matvareprodukter under merkevarenavn som Mills, Delikat, Plantego, Stryhns og Lohmanders.

Faktaboks

Også kjent som
Agra industrier

Konsernet ble grunnlagt i 1885 som Agra Margarinfabrik på Grünerløkka i Oslo, av blant annet Knut Knutsen Heje. Fra 1914 har konsernets virksomheter innen næringsmidler vært underlagt aksjeselskapet AS Agra Industrier, som fra 2015 har navnet Agra Foods AS. Selskapet har i tillegg virksomhet innen drift av eiendom gjennom Agra AS, et selskap hvor Heje-familien, gjennom Agra Holding AS, eier alle aksjene.

Konsernet hadde en omsetning på cirka 4,5 milliarder kroner i 2020 og hadde over 370 ansatte i 2021.

Historikk

Reklamekampanje for Agras Melange margarin fra 1925. Reklamen ble utformet av John Lindberg og A/S Reklames Annoncebureau.
Agras Melange margarin

Agra sin historie går tilbake til 1885, året da Agra Margarinfabrik ble satt i drift på Grünerløkka i Oslo. Selskapet produserte i begynnelse margarin, smult, kokosfett og bakeoljer.

I 1907 introduserte Agra Nordens første plantemargarin, før de i 1919 startet produksjon av Melange. I 1936 dannet Agra sammen med flere margarinprodusenter salgssentralen Margarincentralen. I 1970 ble Margarincentralen erstattet av Forenede margarinfabrikker, som i 1988 endret navn til Forma.

Samme året som Forenede margarinfabrikker ble opprettet ble Delikat en del av selskapet, som fra 1995 er heleid av Agra Foods. To år etter at Agra ble heleier ble all virksomheten til Forma slått sammen til et nytt selskap under navnet Mills DA, senere Mills AS

Agra hadde fra 1898 til 1958 en datterfabrikk i Stockholm i Sverige. De er fra 1990-årene igjen etablert i Sverige gjennom selskapet Foodmark AB. I tillegg til sin virksomhet i Norge og Sverige har selskapet virksomhet i Danmark gjennom Stryhn's, samt en fabrikk i Polen.

Selskapet er fra 2015 heleid av Heje-familien etter at de kjøpte Unilevers eierandel på 32 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg