Agra

Reklamekampanje for Agras Melange margarin fra 1925. Reklamen ble utformet av John Lindberg og A/S Reklames Annoncebureau.
Agras Melange margarin

Agra er et norsk næringsmiddelkonsern. Virksomheten Agra Margarinfabrik ble grunnlagt i 1885 på Grünerløkka i Oslo av blant annet Knut Knutsen Heje. De ble et aksjeselskap (AS Agra Industrier) fra 1914. Heje-familien har fremdeles aksjemajoriteten i konsernet og Unilever har resten av aksjene. Agra hadde en omsetning på 3,6 milliarder kroner i 2016 hvorav over halvparten ble omsatt i Norge.

Faktaboks

også kjent som:
Agra industrier

Historikk

Agra produserte i 1907 Nordens første plantemargarin og i 1919 kom de med Melange. De produserte også andre produkter som smult, kokosfett og bakeoljer. I 1936 dannet Agra og flere andre bedrifter salgssentralen Margarincentralen, som i 1970 ble til Forenede Margarinfabrikker (Forma), seinere Mills.

Agra hadde fra 1898 til –1958 en svensk datterfabrikk i Stockholm. De er fra 1990-årene igjen etablert i Sverige gjennom selskapet Foodmark. De har også virksomhet i Danmark gjennom Stryhn's og en fabrikk i Polen.

Ekstern lenke

  • Hjemmeside til Agra

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg