Alföld, lavtliggende sletteland hovedsakelig i Ungarn, delt i Nagy-Alföld, ' den store sletta' og Kis-Alföld, 'den lille sletta'.

Nagy-Alföld ligger i den sørøstre del av landet, strekker seg inn i østligste del av Kroatia, nordligste del av Serbia, og vestlige Romania; ca. 100 000 km2, hvorav halvparten i Ungarn. Nagy-Alföld er en av de flateste slettene i Europa, men har likevel en variert overflate med flere klart atskilte regioner. Mellom Donau og Tisza ligger Kiskun, et lavtliggende løssplatå med sandholdige områder i midten og oppdyrkede myrarealer der elvene møtes. Øst for Tisza, i retning fra nord til sør, ligger den lave og sandholdige Nyírség-sletta, de myrlende elveslettene Bodrogköz og Retköz, løssområdet Hajduság og den store Hortobágy-regionen med sine stepper. Nagy-Alföld har opprinnelig bestått av stepper, langs elvene sumpmark; i dag er store arealer oppdyrket og drenert. I sin naturlige form er sletta (puszta) nesten forsvunnet, men mindre områder er bevart som naturparker, bl.a. i Hortobágy.

Kis-Alföld ligger i den nordvestre del av Ungarn, ved grensen til Østerrike; dekker et areal på ca. 4400 km2, består av alluviale avsetninger fra Donau og dens bielver.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.