Alföld, lavtliggende sletteland hovedsakelig i Ungarn, delt i Nagy-Alföld, ' den store sletta' og Kis-Alföld, 'den lille sletta'.

Nagy-Alföld ligger i den sørøstre del av landet, strekker seg inn i østligste del av Kroatia, nordligste del av Serbia, og vestlige Romania; ca. 100 000 km2, hvorav halvparten i Ungarn. Nagy-Alföld er en av de flateste slettene i Europa, men har likevel en variert overflate med flere klart atskilte regioner. Mellom Donau og Tisza ligger Kiskun, et lavtliggende løssplatå med sandholdige områder i midten og oppdyrkede myrarealer der elvene møtes. Øst for Tisza, i retning fra nord til sør, ligger den lave og sandholdige Nyírség-sletta, de myrlende elveslettene Bodrogköz og Retköz, løssområdet Hajduság og den store Hortobágy-regionen med sine stepper. Nagy-Alföld har opprinnelig bestått av stepper, langs elvene sumpmark; i dag er store arealer oppdyrket og drenert. I sin naturlige form er sletta (puszta) nesten forsvunnet, men mindre områder er bevart som naturparker, bl.a. i Hortobágy.

Kis-Alföld ligger i den nordvestre del av Ungarn, ved grensen til Østerrike; dekker et areal på ca. 4400 km2, består av alluviale avsetninger fra Donau og dens bielver.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.