Alföld

Artikkelstart

Alföld er et lavtliggende sletteland som hovedsakelig ligger i Ungarn. Området er delt i Nagy-Alföld, 'den store sletta' og Kis-Alföld, 'den lille sletta'.

Faktaboks

Uttale
ˈalföld
Etymologi
ungarsk slette

Nagy-Alföld ligger i den sørøstre del av landet, og strekker seg inn i østligste del av Kroatia, nordligste del av Serbia, og vestlige Romania. Sletta har et areal på omtrent 100 000 kvadratkilometer, hvorav halvparten er i Ungarn.

Nagy-Alföld er en av de flateste slettene i Europa, men har likevel en variert overflate med flere klart atskilte regioner. Mellom Donau og Tisza ligger Kiskun, et lavtliggende løssplatå med sandholdige områder i midten og oppdyrkede myrarealer der elvene møtes. Øst for Tisza, i retning fra nord til sør, ligger den lave og sandholdige Nyírség-sletta, de myrlende elveslettene Bodrogköz og Retköz, løssområdet Hajduság og den store Hortobágy-regionen med sine stepper.

Nagy-Alföld har opprinnelig bestått av stepper, langs elvene sumpmark, men i dag er store arealer oppdyrket og drenert. I sin naturlige form er sletta (puszta) nesten forsvunnet, men mindre områder er bevart som naturparker, blant annet i Hortobágy.

Kis-Alföld ligger i den nordvestre del av Ungarn, ved grensen til Østerrike. Den dekker et areal på rundt 4400 kvadratkilometer, og består av alluviale avsetninger fra Donau og dens bielver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg