USS Washington
/National Archives 80-G-K-15103.

USS Washington var et amerikansk slagskip av North Carolina-klassen, som ble brukt under andre verdenskrig.

Faktaboks

Etymologi

Oppkalt etter den amerikanske delstaten Washington

Historie

USS Washington ble sjøsatt 1. juni 1940, og var ferdig i mai 1941. Fra mars 1942 var det flaggskip for en amerikansk flåtestyrke som var overført til den britiske Home Fleet som forsterkninger i tilfelle Tirpitz skulle angripe konvoiene i Atlanterhavet. Det eskorterte konvoier i arktiske farvann frem til midten av juli, før det returnerte til USA og ble overført til Stillehavet hvor det tjenestegjorde resten av krigen.

15. oktober 1942 traff USS Washington sammen slagskipet USS South Dakota på en japansk flåtestyrke, blant annet bestående av det japanske slagskipet Kirishima. Ved hjelp av radar kunne USS Washington angripe det japanske slagskipet uten selv å bli oppdaget og i løpet av syv minutter var det japanske slagskipet synkende og i brann.

Etter andre verdenskrig ble USS Washington plassert i reserve i 1947. Det ble utrangert i 1960 og hugget opp 1961.

Spesifikasjoner

USS Washington hadde en hovedbestykingen bestående av ni 16-tommers kanoner i tre trippeltårn, og en sekundærbestykning bestående av 20 femtommers DP-kanoner (Dual Purpose) i ti dobbelttårn. Det hadde tre fly og to katapulter.

  • Standard deplasement: 37 484 tonn
  • Lengde: 222,12 meter
  • Topphastighet: 28 knop
  • Rekkevidde: 15 000 nautiske mil ved 15 knop

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg