Faktaboks

Innbyggertall
3217 (SSB, 2023)
Landareal
2,5 km²
Tettstedsnummer
2113 Vikersund
Vikersund  sett fra Heggen.
Vikersund sett fra Heggen.

Vikersund er et tettsted i Modum kommune i Buskerud. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 2,5 km², og har 3217 innbyggere (2023).

Vikersund er administrasjonssenter i Modum kommune, ved stasjonen av samme navn på Bergensbanen (tidligere Randsfjordbanen) på strekningen DrammenHønefoss. Stedet har lange industritradisjoner basert på kraftproduksjon i Drammenselva, Simoa og Snarumselva.

I Vikersund ligger Modum rådhus og kulturhus med monument over Christian Skredsvig. Der ligger også Modum Bad – Gordon Johnsens stiftelse og Vikersund Kurbad. Heggen kirke er en steinkirke fra middelalderen. Ved tettstedet ligger verdens største skibakke, Vikersundbakken, der bakkerekorden og verdensrekorden er 253,5 meter (Stefan Kraft, 2017). Ved Vikersund er det også alpinanlegg og turisthotell. På den nedlagte jernbanestrekningen mellom Vikersund og Krøderen kjøres veterantog om sommeren på landets lengste strekning for veterantog, 26 kilometer.

Navnet

kommer av gårdsnavnet Vike, som hører til ordet vik; sisteleddet sund har sammenheng med at her var et fergested tidligere.

Kart

Vikersund
Vikersund
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg