Turi Sverdrup Berg

Faktaboks

Turi Sverdrup Berg
Født
26. april 1923, Oslo
Død
6. mars 2017, Bergen
Turi Sverdrup Berg (1923-2017).
Høgskolen Vestlandet.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Turi Sverdrup Berg var en av pionerene innen barnehagelærerutdanningen i Norge. Hun hadde sterk innflytelse på utformingen av og innholdet i barnehagelærerutdanningen i Bergen.

Hun var styrer ved det opprinnelige Småbarnspedagogisk Akademi (senere Barnevernsskolen, og en rekke andre navn) i Bergen i perioden 1951–1989.

Turi Sverdrup Lunden var født i 1923 som datter av Tallak Lunden (1886–1930) og Mimi Sverdrup Lunden (1894–1955). Hennes mor var lærer, forfatter, fredsaktivist og en kjent norsk kvinnesaksforkjemper med engasjement for kvinners rettigheter.

Hun ble gift med Trygve Eckhoff Berg. Sammen fikk de datteren Tone Merethe Berg Aasen (født 1961).

Bakgrunn

Berg tok artium i 1942, og studerte senere ved Universitetet i Oslo (UiO). Krigsårene 1940–1945 førte til at hun måtte utsette universitetsstudiene. I disse årene arbeidet hun for motstandsbevegelsen mot okkupasjonsmakten Tyskland. Hun arbeidet også i ett år som praktikant i en barnehage.

Senere studerte hun både pedagogikk, psykologi og sosiologi ved UiO, og avsluttet studiet med en magistergrad i pedagogikk ved samme universitet.

Etter endt utdanningen arbeidet hun som skolepsykolog i Oslo, ved Oslo Lærerhøgskole og Barnevernsakademiet i Oslo før hun kom til Bergen og overtok stillingen som styrer ved Småbarnspedagogisk Akademi fra 1951.

Virke

I undervisningen. Turi Sverdrup Berg stående bak.
I undervisningen. Turi Sverdrup Berg stående bak.
Av .

Bergs brede fagbakgrunn kom hele utdanningen av barnehagelærere til gode. Det var særlig pedagogisk filosofihistorie og utviklingspsykologi hun trakk veksler på, og hadde i hele sitt virke en flerfaglig tilnærming til utdanningens innhold. Hun hadde bred undervisningskompetanse, og når hun underviste i pedagogisk filosofi var hennes inspirasjoner fra Friedrich Fröbel og Johann Heinrich Petstalozzi, Arnold Gesell, Frances Lillian Ilg, John Dewey, Charlotte Bühler, Helga Eng og Johannes Sandven.

Berg vektla konteksten og den større sammenhengen barn og voksnes liv inngår i. Hun hentet flere impulser fra den svenske utdanningen med hensyn til fagbøker og lærebøker.

Internasjonalt samarbeid

Turi Sverdrup Berg virket ved barnehagelærerutdanningen i Bergen i perioden 1951-1989.
.

I sin tid som styrer ved barnehagelærerutdanningen i Bergen deltok Berg i utstrakt nasjonalt og nordisk samarbeid, med tilknytning både til Lærerutdanningsrådet (1973–1975) og til Nordisk råd.

Internasjonalisering og studieturer var dessuten en viktig del av utdanningen Sverdrup Berg ledet. I 1958/1959 reiste hun til USA for et halvt års observasjonsstudier i en Arnold Gesells barnehager. Under oppholdet bodde hun hos den anerkjente barnelegen og professor ved Yale universitet Frances Lillian Ilg (1902–1981). Ilg sto blant annet bak opprettingen av The Gesell Institute of Child Development.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg