Friedrich Wilhelm August Fröbel

Faktaboks

Friedrich Wilhelm August Fröbel
Født
21. april 1782, Oberweissbach, Det tysk-romerske rike (nå Tyskland)
Død
21. juni 1852, Schweina, Det tyske forbund (nå Tyskland)
Friedrich Wilhelm August Fröbel
Friedrich Wilhelm August Fröbel i 1897.

Artikkelstart

Friedrich Wilhelm August Fröbel var en tysk pedagog. I sin pedagogiske tenkning tar Fröbel utgangspunkt i barnets egenaktivitet, som han ville utvikle gjennom lek, sang og formingsaktiviteter.

Fröbel studerte pedagogikk hos Johann Pestalozzi i årene 1808–1810. I 1837 opprettet han den første barnehagen i Bad Blankenburg, og i 1849 den første skolen for barnehagelærere. Den konservative prøyssiske regjeringen så imidlertid med mistro på alle nye pedagogiske ideer, og i 1851 ble Fröbels barnehager forbudt. Forbudet ble opphevet i 1860. Hans pedagogiske ideer er oppsummert i hovedverket Die Menschenerziehung (1826). Et utvalg av hans skriftlige arbeider ble utgitt i 5 bind i 1982.

Fröbels barnehagepedagogikk har hatt stor innflytelse på utviklingen av barnehagen som institusjon i mange land over hele verden, ikke minst i Norden. Flere av hans kvinnelige elever førte hans arbeid videre og bidro til å utbre hans pedagogiske ideer. Blant disse må nevnes Bertha von Marenholtz-Bülow, Henriette Schrader-Breymann og Bertha Ronge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg