Turi Gramstad Oliver

Faktaboks

Født
22. januar 1938
Fødested
Sandnes

Turi Gramstad Oliver. Terrin. Fajanse. Dekor: Folklore. Produsert av Figgjo. Ca. 1970.

Terrin av . Gjengitt med tillatelse

Turid Gramstad Oliver er en norsk keramiker, kunsthåndverker og billedkunstner. Hun er særlig kjent for keramikkdekor for Stavangerflint og Figgjo.

Keramikk

Turi Gramstad Oliver. Mugge. Fajanse. Dekor: Clupea. Produsert av Figgjo. 1965.

Mugge av . Gjengitt med tillatelse

Gramstad Oliver er utdannet som keramiker ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo i 1956–1958. Samtidig arbeidet hun på keramikkverkstedet til Kari Nyquist. Hun fortsatte deretter ved Kunsthåndverkskolen i Bergen fram til 1960, og hadde verkstedpraksis i Storbritannia i 1961.

Før utdannelsen hadde Gramstad Oliver arbeidet på Stavangerflint, der hun hadde et nært samarbeid med Inger Waage og Kari Nyquist. I 1960 ble hun ansatt som designer ved Figgjo Fajanse, der hun gjennom tjue år skapte mange av bedriftens mest kjente dekorer.

I 1968 ble Figgjo Fajanse slått sammen med hennes tidligere arbeidsplass Stavangerflint, og fra 1968 og helt fram til 1980 lagde hun dekorer som ble produsert ved bedriften, blant annet til serviset «August».

Kunsthåndverk og billedkunst

Turi Gramstad Olivers dekorer ble merket Turi-design.
Stempel av . Gjengitt med tillatelse

Etter at Turi Gramstad Oliver sluttet ved Figgjo i 1980, har hun arbeidet som kunsthåndverker og billedkunstner. Siden 1989 er hun del av kunstnerfellesskapet Stasjon K – tidligere «Sykkelfabrikken». Gramstad Oliver har særlig konsentrert seg om tekstil og papir som uttrykk. Hun har hatt en rekke offentlige utsmykningsoppdrag, og er innkjøpt blant annet av Norsk Kulturråd, av Rogaland fylke og av Stavanger og Sandnes kommune.

Gramstad Oliver har hatt en lang rekke separatutstillinger og deltatt i et stort antall gruppeutstillinger. Hun har deltatt på Vestlandsutstillingen og utstillingen Norsk Kunsthåndverk gjennom mange år, og hatt tillitsverv i kunstnerorganisasjoner.

I 2011 hadde Turi Gramstad Oliver en velbesøkt retrospektiv separatutstilling over sin Figgjo-produksjon på Vitenfabrikken i Sandnes. I mai 2016 innviet Sandnes kommune et av henne spesialtegnet kumlokk.

Utmerkelser

I 2019 ble Turi Gramstad Oliver tildelt utmerkelsen ridder av St. Olavs orden.

Litteratur

  • Rosenberg, Ulf-E. (mfl) (2001). Figgjo: Formet av entusiasme gjennom 60 år, Figgjo AS
  • Jan Gjerde. Fra Kvaleberg til cyberspace
  • Linder, Mats (2016). Turi Gramstad: Fabulerende og dekorativ, Samler & Antikkbørsen

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg