Faktaboks

Inger Waage
Født
5. februar 1923, Stavanger
Død
16. desember 1995, Stavanger
Portrettbilde
Inger Waage
Portrettbilde
Av .
Fat

Inger Waage (dekor) og Eystein Sandnes (form). Fat i flintgods med håndmalt silketrykkdekor. Dekor: Polka. Modell: Utstein. Produsert ved Stavangerflint

Egghøne

Egghøne av Inger Waage. Flintgods med håndmalt dekor. Produsert ved Stavangerflint i andre halvdel av 1950-tallet

Inger Waage var en keramiker som fra 1953 til 1979 var ansatt som brukskunstner og designer ved Stavangerflint og Figgjo Fajanse – Stavangerflint AS. Hennes dekorer fra 1950- og 1960-tallet ble eksportert til mange land og er fremdeles populære.

Bakgrunn

Waage var født i Stavanger og studerte keramikk ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo i 1943–1946. Hun etablerte eget keramikkveksted i hjembyen, som hun drev til 1953.

Designkarriere

I 1953 ble Waage ansatt ved Stavangerflint for å lede en nyopprettet avdeling for brukskunst. Avdelingen satset på studioproduksjon av håndmalte kunstobjekter basert på bedriftens produksjon av former i flint, en variant av fajanse. I denne gruppen finnes små serier og unikaer som vanligvis er penselsignert «I.W.».

Fra høsten 1954 ble etterspørselen etter hennes arbeider så stor, blant annet fra utlandet, at det ble opprettet en egen «I.W.-avdeling» for produksjon av kunstflint etter hennes design. Waage var et sentralt medlem av Stavangerflints kunstneriske ledelse, og hun deltok etter hvert i alle sider ved bedriftens kunstindustriproduksjon.

TV-program på BBC

Sammen med bedriftens direktører og kunstneriske ledere representerte hun bedriften i media og ved utstillinger i inn- og utland. I 1961 lagde BBC et TV-program fra Stavangerflint med Waage i hovedrollen, basert på hennes servisedesign Mesterkokken. Denne filmen ble vist på TV-stasjoner i Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia og USA.

Serieframstilling av håndmalt kunstflint

Skål og vase

Inger Waage. Skål og vase i håndmalt flintgods. Utført ved Stavangerflint omkring 1960

Skål og vase

Serieframstilling av håndmalt kunstflint ble utført av håndplukkede assistenter som malte Waages dekorer under hennes ledelse. Hennes uttrykk består av stiliserte eller abstraherte motiver. Arbeidene er utført i pregnante penselstrøk i kontrastfarger, gjerne i kombinasjon med sort.

Kjente motiver fra perioden er Pike med store øreringer, Påfugl, Gul fugl og rød sol, Gul og blå fugl, Rød fisk, Løpende hane og Gul sebra. Motivene ble i mange tilfeller tilpasset over 20 forskjellige former, platter, vaser, skåler, boller og sigarettskrin i ulike størrelser og utførelser.

En stor andel av denne produksjonen ble eksportert til USA, Canada, Australia, Storbritannia og andre europeiske land.

Enklere kunstflintproduksjon

Spisetallerken

Inger Waage (dekor) og Eystein Sandnes (form). Spisetallerken i flintgods. Dekor: Smørgås (1955). Modell: Utstein (omkring 1955). Produsert ved Stavangerflint

Fra 1959 ble det et krav fra bedriften at framstillingen av kunstflintobjektene måtte forenkles. Dette resulterte i nye serier med kombinasjon av strektegninger i silketrykk og håndkolorering. Disse finnes både med vanlig glasur og med matt glasur. Kjente motiver i denne gruppen er Dame med kurv, Fugl i vindu, Fiskevær og gjenstandene med matt glasur, som gjerne går under fellesbetegnelsen Opaque, preges av rike floreale motiver i tynn strek på hvit bunn. Hun foretrekker ugress og viltvoksende engplanter framfor prydplanter.

Også disse objektene finnes på et stort antall forskjellige former fra bedriftens produksjon. De serieframstilte kunstflintobjektene er forsynt med en tallkode på baksiden eller undersiden, hvor det første sifferet angir modellens nummer og det siste dekorens nummer.

Kunstflint fra perioden 1971–1979

I 1971 tok Waage opp igjen produksjon av håndmalte pryd- og bruksgjenstander fra sitt studio ved bedriften. Ved større serier ble konturene i motivet silketrykket og deretter håndkolorerte, men mange objekter er håndmalte. De fleste motivene er florale, enten sterkt stiliserte eller abstrakte. Koloritten er fortsatt kontrastrik og med vitale penselstrøk, men gjerne kombinert med sjatterte elementer.

I 1968 ble Stavangerflint og Figgjo Fajanse fusjonert til Figgjo Fajanse – Stavangerflint. Fra 1971 fortsatte hun med håndmalt studioproduksjon ved bedriftens avdeling i Stavanger. Da avdelingen i Stavanger ble nedlagt i 1979, avsluttet hun sin karriere som designer.

Serviser

Waage har utført dekorer til rundt 25 serviser. Gry, Camilla og Old Village er noen i rekken. Hun tegnet også dekor til omkring ti barneserviser.

Servisedekorer ble produsert til husholdninger og utført på oppdrag for bedrifter og institusjoner. Bruksserviser ble vanligvis ikke kunstnersignerte de første årene i Stavangerflints historie, verken av formgiver eller dekorskaperen. Fra 1960-tallet og utover ble det vanligere at dekorskaperen fikk sine arbeider stempelsignerte.

Waages dekorer kjennes fra alle de tre tiårene hun tjenestegjorde for Stavangerflint, og avspeiler også bedriftens teknologiske utvikling. Dekorer som Smørgås og Smørbukk er håndmalte, Bambus og Mesterkokken er kombinasjoner av silketrykk og håndkolorering, mens Glory er utført i flerfarget silketrykk.

Suvenirer, bedriftsgaver og anledningsartikler

Suvenirtallerken

Inger Waage. Suvenirtallerken i flintgods med håndmalt silketrykkdekor. Produsert av Stavangerflint omkring 1960

Suvenirtallerken

Stavangerflint hadde en omfattende produksjon av objekter basert på bestillinger fra turistkontorer, organisasjoner, bedrifter og foreninger. De aller fleste byer i Norge og Danmark har suvenirobjekter tegnet av Waage.

Hennes tegnestil er lett gjenkjennelig, i en naivistisk tegnestil med en sjelden evne til å få fram det som karakteriserer et sted eller en by. Disse objektene er vanligvis utført i håndkolorert silketrykk eller som ensfarget eller flerfarget silketrykk.

Signaturer

Waages objekter er stempelsignerte med enten «Handpainted I.W.» eller «Håndmalt I.W.», eller med initialene erstattet med Inger Waage i kursivert håndskrift. For øvrig er de vanligvis stemplet Stavangerflint, mens objekter fra etter sammenslåingen av firmaene også kan være merket Figgjo.

Utmerkelser

Waage er blant annet representert på Nasjonalmuseet, Norsk Folkemuseum og Permanenten.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gjerde, Jan (2009). Inger Waage : design for Stavangerflint 1953–1979, Rogaland Forlag
  • Gjerde, Jan (2008). Inger Waage – kunsthåndverker og designer ved Stavangerflint, Lokalhistorisk årbok for Rogaland – Ætt og Heim 2008
  • Linder, Mats (2011). Inger Waage: En fargeklatt i norsk design, Samler & Antikkbørsen, 6/2011
  • Stubrud, Rune og Marianne Berg Haaland (2019). Klassisk fajanse fra Stavangerflint : Modeller og dekorer 1949–1979, Ajax forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg