Ragnar Grimsrud var en norsk keramiker kjent som kunstnerisk leder ved Figgjo Fajanse.

Grimsrud fikk tidlig oppmerksomhet for arbeidene fra eget verksted ved Minnesund (1925–1928). I 1928 deltok han med egen stand på Landsutstillingen i Bergen. I Svenska Slöjdföreningens Tidskrift ble han omtalt som «den bästa av fajanskonstnärerna».

Fra 1928 var Grimsrud bosatt i Rogaland, der han spilte en ledende rolle i det keramiske miljøet. Bortsett fra et kort opphold ved Egersunds Fayancefabrik var han tilknyttet Graverens Teglverk i Sandnes fram til 1946. Mesteparten av tiden var han leder her, og Graverens Teglverk hadde sin glanstid i denne perioden.

I mars 1946 ble Ragnar Grimsrud disponent og daglig leder ved Figgjo Kraftselskap som var i gang med å etablere produksjon av flintgods. Til å begynne med arbeidet han med å tegne nye fabrikkbygninger, og først i 1947 startet produksjonen. I 1949 byttet bedriften navn til Figgjo Fajanse

I løpet av noen år profesjonalisert Grimsrud bedriften. Han tegnet en rekke serviser som ble populære i det brede lag. I 1951 lanserte Figgjo hans servise «Grete». Det ble først lansert som frokostservise. Eneste dekor var et svakt relieff langs kantene. Tre år senere ble serviset «Sissel» lansert, oppkalt etter Grimsruds eldste datter. Serviset var for øvrig en videreutvikling av Grete. Frokost- og middagsserviset «Benta» som kom på markedet i 1958, er oppkalt etter hans yngste datter. Det kom i fargene blått, grått og grågrønt. 

Av stor betydning var Ragnar Grimsruds storhusholdningsservise «3500» fra 1962. Serviset var brukervennlig og lett å stable. På kort tid ble 3500-serien en salgssuksess, og enkelte av servisedelene produseres fortsatt av Figgjo, men nå som den modifiserte «35-serien». 

Serviset «Færder» er et annet av Grimsruds velkjente serviser. Det er utført i et kraftig gods, og har en mer uformell karakter. Det ble i stor grad produsert med Turi Gramstad Olivers velkjente fiskedekor «Clupea». Ragnar Grimsruds siste servise før han gikk av med pensjon i desember 1972 var «Pompeii», som ble produsert i det ildfaste godset «Cordieritt». 

Grimsrud er representert i kunstindustrimuseene i Oslo, Bergen, Trondheim og Helsingfors, samt i Sèvres-museet i Paris, Frankrike.

  • Stranger, Ivar. Keramikeren Ragnar Grimsrud. Rogaland Kunstnersenter. Stavanger, 1991.
  • Smedvig, Hjørdis. Alltid Sissel til frokost: Formgiveren Ragnar Grimsrud minnes i Rogaland Kunstnersenter. Stavanger Aftenblad, 23/10-1991. Stavanger, 1991. 
  • Molaug, Ingvar. Ragnar Grimsrud har tatt avskjed. Stavanger Aftenblad, 30/12-1972. Stavanger, 1972. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.