Tallerken. Trykket dekor med reklame for Stranda Lenestolfabrikk. Produsert av Stavangerflint. av . Gjengitt med tillatelse

Kari Nyquist

Faktaboks

Kari Nyquist
Født
17. oktober 1918, Oslo
Død
20. april 2011, Oslo

Typisk for Kari Nyquists arbeider for Stavangerflint er denne serien med frodige tegninger gjengitt i silketrykk.

Av .

Kari Nyquist var en norsk keramiker og formgiver. Hun hadde eget verksted og var samtidig frilansdesigner for Stavangerflint.

Utdannelse og etablering

Nyquist ble utdannet som keramiker ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1934–1938. Hun fikk verkstedpraksis hos keramikerne Eilif Whist og William Knutzen, og arbeidet deretter ved Åros Keramikk og Schneider og Knutzen.

Kari Nyquist startet eget keramikkverksted i Oslo i 1942. Der arbeidet hun og mannen Jan Nyquist med både leirgods og steingods.

Stavangerflint

Fra rundt 1955 til 1979 var Kari Nyquist fast tilknyttet Stavangerflint som designer på frilansbasis. Hun oppholdt seg ved bedriften i perioder om gangen og tegnet dekorer for serviser, barneserviser, anledningsartikler og suvenirartikler. Tegningene ble gjengitt i silketrykk, som oftest i blått på en lys blå bunn, men de finnes også i andre fargekombinasjoner. Et teservise med hennes dekor på formen Utstein av Eystein Sandnes ble innkjøpt av The Victoria and Albert Museum. I en periode utformet hun dekorer for Porsgrunds Porselænsfabrik.

Nyquist er blant annet representert i Kunstindustrimuseet i Oslo og ved Victoria and Albert Museum, London.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Olsen, Astrid og Rolf Simeon Andersen (2000). Moderne Antikviteter: Norsk keramikk, signaturer og merker 1900-1960, Lunde. Oslo
  • Jan Gjerde. Fra Kvaleberg til cyberspace

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg