Trimurti

Indisk maleri av Trimurti fra 1800-tallet. Shiva er i midten, Vishnu til venstre og Brahma til høyre

/Wellcome Collection.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Trimurti er en forestilling i hinduismen om en guddom som manifesterer seg i tre former for å utføre tre forskjellige funksjoner i verdensforløpet. Som Brahma skaper han verden, som Vishnu opprettholder han den, og som Shiva tilintetgjør han den.

Faktaboks

Uttale
trimˈurti
Etymologi
av sanskrit, ‘tre former’

Ideen om Trimurti oppsto i det første årtusen evt. og utdypes i puranatekstene. Trimurti er først og fremst knyttet til forståelsen av det sykliske verdensforløpet, der verden blir skapt, opprettholdt og tilintetgjort mange ganger etter hverandre. Trimurti er ikke involvert i den opprinnelige skapelsen, prakritisarga. Han handler på et annet nivå og angår bare den skapelsen som finner sted hver gang en ny dag for guden Brahma begynner. Det er derfor ikke noen tradisjoner for å tilbe Trimurti. Trimurti er ikke den høyeste guddom, men opererer på et sekundært nivå i forhold til denne.

Vestlige misjonærer til India overdrev betydningen av Trimurti fordi de projiserte den kristne ideen om treenigheten på Trimurti-forestillingen. Denne overdrevne interessen for forestillingen, og en feilaktige tolkning av den, preger fremdeles fremstillingen av hinduismen i Vesten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg