Faktaboks

Trifon av Petsjenga
Født
1495
Død
1583
Levetid - kommentar
Født ca. 1495
Trifon av Petsjenga
Trifon av Petsjenga
Av /𝒲.

Trifon av Petsjenga var en helgenforklart russisk ortodoks munk, misjonær, klostergrunnlegger og kirkebygger som arbeidet i området mellom Varangerfjorden og Kolahalvøya. Innen den russisk-ortodokse kirken regnes han som samenes apostel. Han kristnet skoltesamene som lever i grensetraktene mellom Finland, Norge og Russland.

Han grunnla Petsjengaklosteret i 1533 og skal i følge tradisjonen ha bygget den eldste kirken i Boris Gleb ved Pasvikelva i 1565. Det hevdes også at han bygde St. Georgskapellet i Neiden i 1565, men bygningen som står her i dag er trolig fra begynnelsen av 1800-tallet. Mye taler imidlertid for at munker fra Petsjengaklosteret oppførte et ortodokst bønnehus i Neiden i andre halvdel av 1500-tallet. Tallrike stedsnavn i Sør-Varanger og den russiske nabokommunen Petsjenga vitner om virksomheten til Trifon og Petsjengaklosterets munker.

Respekt for lokale tradisjoner

Etter tradisjonen skal Trifon ha satt seg godt inn i lokale skikker og språk. Den ortodokse praksisen han etablerte hadde stor respekt for, og brukte aktivt, de tradisjonene som fantes i samisk tradisjonell trosutøvelse. Slik sett skilte den seg fra den kompromissløse praksisen hos lutherske prester og misjonærer. Allerede i sin egen levetid ble han regnet som en helgen. Trifon er også skytshelgen for sjøfarende.

Omstridte områder

Områdene i nord var lenge omstridte og det var først i grensetraktatene med Sverige i 1751 og med Russland i 1826 at de ble fastlagt. Misjonsvirksomhet var en viktig del av forsøkene på å underlegge seg områder. De samiske befolkningene som levde på tvers av grensene, slik som skoltesamene, ble forsøkt kristnet både fra vest og fra øst. Skoltesamene ble ortodokse og holder fortsatt i dag fast på sin ortodokse tro og sine tradisjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Johansen, Johannes red. (2004). Hellige Trifon av Petsjenga: en russisk ortodoks helgen i Norge. Hurdal: Trifon skita.
  • Kristiansen, Roald E. og Egeberg, Erik (2014). Tro og religiøse grensesymboler i nord. Oslo: Pax
  • Normann-Hanssen, Sigvald (1978). St. Georg’s greskorthodoxe kapell i Neiden i Sør Varanger, Finnmark: reist av den hellige Trifon 1565. Kirkenes: Kirkenes Kulturstyre.
  • Serck-Hanssen, Caroline (2018). Fra brutal røver til helgen. Aftenposten Historie, nr. 5, 2018, side 110 – 123.
  • Serck-Hanssen, Caroline (2017). Helgen i grenseland. Arven fra Trifon av Petsjenga. Stamsund: Orkana.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg