Trifon av Petsjenga var en russisk ortodoks prest, misjonær, helgen, klostergrunnlegger og kirke bygger som arbeidet i området mellom Varangerfjorden og Kvitsjøen. Innen den russisk ortodokse kirken regnes han som samenes apostel. Han kristnet skoltesamene som lever i grensetraktene mellom Finland, Norge og Russland. Tradisjonen sier at det var han som bygde kapellet i Neiden. Tallrike gravsteder, fosser, huler, kulper i elver, sjøer, fjorder og lokale steder i Nordkalotten bærer hans navn.

Etter tradisjonen skal Trifon ha satt seg godt inn i lokale tradisjoner og språk. Den ortodokse praksis som han etablerte hadde stor respekt for og brukte aktivt de tradisjoner som fantes i samisk tradisjonell trosutøvelse. Slik sett skilte den seg fra den kompromissløse praksis hos lutherske prester og misjonærer. Allerede i sin egen levetid var han regnet som en helgen. Trifon er også skytshelgen for sjøfarende.

Områdene i nord var lenge omstridte og det var først grensetraktatene med Sverige i 1751 og med Russland i 1826 de ble fastlagte. Misjonsvirksomhet var en viktig del av forsøkene på å underlegge seg områder. De samiske befolkningene som levde på tvers av grensene, slik som skoltesamene, ble forsøkt kristnet både fra vest og fra øst. Skoltesamene i Norge ble ortodokse og holder stadig på sin ortodokse tro og tradisjoner.

  • Arntzen, Thomas (2006). The Orthodox Church in modern Norway. Paris: Inter-Orthodox Dialogue Orthdrug.
  • Dahl, Hans Fredrik (2018). En helgen går mot nord. St. Olav.
  • Grande, Per Bjørnar (2010). Den ortodokse kirke, Tidsskrift for Teologi og Kirke.
  • Johansen, Johannes (2006). Ortodokse røster i nord. Hurdal: Trifon skita.
  • Kristiansen, Roald E. og Egeberg, Erik (2014). Tro og religiøse grensesymboler i nord. Oslo: Pax
  • Normann-Hanssen, Sigvald (1978). St. Georg’s greskorthodoxe kapell i Neiden i Sør Varange, Finnmark: reist av den hellige Trifon 1565. Kirkenes: Kirkenes Kulturstyre.
  • Serck-Hanssen, Caronline (2017). Helgen i grenseland. Arven fra Trifon av Petsjenga. Tromsø: Orkana.
  • Svele, Ove G. og Egeberg, Erik (2004). Hellige Trifon av Petsjenga: en russisk ortodoks helgen i Norge. Hurdal: Trifon skita.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.