Trifon av Petsjenga

Faktaboks

Trifon av Petsjenga
Født
1495
Død
1583

Trifon av Petsjenga var en russisk ortodoks prest, misjonær, helgen, klostergrunnlegger og kirke bygger som arbeidet i området mellom Varangerfjorden og Kvitsjøen. Innen den russisk ortodokse kirken regnes han som samenes apostel. Han kristnet skoltesamene som lever i grensetraktene mellom Finland, Norge og Russland. Tradisjonen sier at det var han som bygde kapellet i Neiden. Tallrike gravsteder, fosser, huler, kulper i elver, sjøer, fjorder og lokale steder i Nordkalotten bærer hans navn.

Etter tradisjonen skal Trifon ha satt seg godt inn i lokale tradisjoner og språk. Den ortodokse praksis som han etablerte hadde stor respekt for og brukte aktivt de tradisjoner som fantes i samisk tradisjonell trosutøvelse. Slik sett skilte den seg fra den kompromissløse praksis hos lutherske prester og misjonærer. Allerede i sin egen levetid var han regnet som en helgen. Trifon er også skytshelgen for sjøfarende.

Områdene i nord var lenge omstridte og det var først grensetraktatene med Sverige i 1751 og med Russland i 1826 de ble fastlagte. Misjonsvirksomhet var en viktig del av forsøkene på å underlegge seg områder. De samiske befolkningene som levde på tvers av grensene, slik som skoltesamene, ble forsøkt kristnet både fra vest og fra øst. Skoltesamene i Norge ble ortodokse og holder stadig på sin ortodokse tro og tradisjoner.

Litteratur

  • Arntzen, Thomas (2006). The Orthodox Church in modern Norway. Paris: Inter-Orthodox Dialogue Orthdrug.
  • Dahl, Hans Fredrik (2018). En helgen går mot nord. St. Olav.
  • Grande, Per Bjørnar (2010). Den ortodokse kirke, Tidsskrift for Teologi og Kirke.
  • Johansen, Johannes (2006). Ortodokse røster i nord. Hurdal: Trifon skita.
  • Kristiansen, Roald E. og Egeberg, Erik (2014). Tro og religiøse grensesymboler i nord. Oslo: Pax
  • Normann-Hanssen, Sigvald (1978). St. Georg’s greskorthodoxe kapell i Neiden i Sør Varange, Finnmark: reist av den hellige Trifon 1565. Kirkenes: Kirkenes Kulturstyre.
  • Serck-Hanssen, Caronline (2017). Helgen i grenseland. Arven fra Trifon av Petsjenga. Tromsø: Orkana.
  • Svele, Ove G. og Egeberg, Erik (2004). Hellige Trifon av Petsjenga: en russisk ortodoks helgen i Norge. Hurdal: Trifon skita.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg