Lucca er en by i Italia i regionen Toscana. Byen er hovedstad i provinsen Lucca, befinner seg 15 km nordøst for Pisa og har 89 808 innbyggere (2017). 

Byens mange rike kunstskatter har gjort byen til et viktig turistsentrum. Blant severdighetene kan nevnes San Martinokatedralen fra 1000–1200 med et stort gammelt krusifiks (Volto santo). Noe yngre er San Frediano- og San Michele-kirkene, Villa Guinigi (1418, nå museum), Palazzo Pretorio (1492–1509) og Palazzo della Prefettura (1578). Tre ringmurer – en romersk og to middelalderske – omgir gamlebyen, som også har ruiner av et amfiteater. 

Turismen er viktig for Luccas økonomi, men det finnes også noe industri i byen.  

Lucca het i antikken Luca, og ble romersk koloni i 180 fvt. I tidlig middelalder ble byen sete for et langobardisk hertugdømme, og ble senere hovedby i markgrevskapet Tuscia. Fra 1369 ble byen uavhengig republikk. I 1805 gjorde Napoleon 1 Lucca til et fyrstedømme for søsteren Elisa og svogeren Pasquale Bacciocchi. Lucca ble 1815 gitt til Maria Louise av Etruria og kom 1847 under Toscana.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

31. oktober 2017 skrev Steinar Nielsen

Det er et misforhold mellom bilde og bildetekst. Det er ikke San Martino-kirken som er avbildet, det er San Michele in Foro, som er bygget på tuftene av byens gamle romerske forum. Her må man enten bytte ut bildet eller rette opp bildeteksten.

31. oktober 2017 skrev Geir Lima

Bildeteksten er rettet opp, og et bilde av katedralen er lagt til.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.