Lucca

Utsikt over byen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Katedralen i Lucca, San Martino.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Lucca er en by i regionen Toscana i Italia. Den ligger like nordøst for Pisa og har 88 822 innbyggere (2020). Både kjente komponister og mange rike kunstskatter har gjort Lucca til et viktig turistsentrum.

Den store operakomponisten Giacomo Puccini var født her, det samme gjelder Francesco Geminiani, Luigi Boccherini og Alfredo Catalani. Blant severdighetene kan nevnes San Martinokatedralen fra 1000–1200 med det store, gamle krusifikset Volto Santo di Lucca. Noe yngre er San Frediano- og San Michele-kirkene, Villa Guinigi (1418), Palazzo Pretorio (1492–1509) og Palazzo della Prefettura (1578). Tre ringmurer – en romersk og to middelalderske – omgir gamlebyen. Her finnes også ruiner av et amfiteater.

Turismen er viktig for Luccas økonomi, men det finnes også noe industri i byen.

Historikk

Kirken San Michele in Foro. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Lucca het i antikken Luca. Den var ligurisk, senere etruskisk, før den skal ha blitt romersk koloni i 180 fvt. I tidlig middelalder ble byen sete for et langobardisk hertugdømme. Senere ble den hovedby i markgrevskapet Tuscia. Fra 1369 ble byen uavhengig republikk. I 1805 gjorde Napoleon 1 Bonaparte Lucca til et fyrstedømme for søsteren Elisa og svogeren Pasquale Bacciocchi. Lucca ble 1815 gitt til Maria Louise av Etruria og kom i 1847 under Toscana.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Steinar Nielsen

Det er et misforhold mellom bilde og bildetekst. Det er ikke San Martino-kirken som er avbildet, det er San Michele in Foro, som er bygget på tuftene av byens gamle romerske forum. Her må man enten bytte ut bildet eller rette opp bildeteksten.

skrev Geir Lima

Bildeteksten er rettet opp, og et bilde av katedralen er lagt til.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg