Lucca

Utsikt over byen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Katedralen i Lucca, San Martino.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Lucca er en by i Italia i regionen Toscana. Byen er hovedstad i provinsen Lucca, befinner seg 15 km nordøst for Pisa og har 89 808 innbyggere (2017).

Byens mange rike kunstskatter har gjort byen til et viktig turistsentrum. Blant severdighetene kan nevnes San Martinokatedralen fra 1000–1200 med et stort gammelt krusifiks (Volto santo). Noe yngre er San Frediano- og San Michele-kirkene, Villa Guinigi (1418, nå museum), Palazzo Pretorio (1492–1509) og Palazzo della Prefettura (1578). Tre ringmurer – en romersk og to middelalderske – omgir gamlebyen, som også har ruiner av et amfiteater.

Turismen er viktig for Luccas økonomi, men det finnes også noe industri i byen.

Historikk

Kirken San Michele in Foro. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Lucca het i antikken Luca, og ble romersk koloni i 180 fvt. I tidlig middelalder ble byen sete for et langobardisk hertugdømme, og ble senere hovedby i markgrevskapet Tuscia. Fra 1369 ble byen uavhengig republikk. I 1805 gjorde Napoleon 1 Lucca til et fyrstedømme for søsteren Elisa og svogeren Pasquale Bacciocchi. Lucca ble 1815 gitt til Maria Louise av Etruria og kom 1847 under Toscana.

Kommentarer (2)

skrev Steinar Nielsen

Det er et misforhold mellom bilde og bildetekst. Det er ikke San Martino-kirken som er avbildet, det er San Michele in Foro, som er bygget på tuftene av byens gamle romerske forum. Her må man enten bytte ut bildet eller rette opp bildeteksten.

skrev Geir Lima

Bildeteksten er rettet opp, og et bilde av katedralen er lagt til.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg