Tortilla er et mykt flatbrød som er allestedsnærværende i det mexicanske kjøkkenet og er også viktig i andre deler av Sør-Amerika, blant annet fordi den også fungerer som en spiselig beholder for tortillaens innhold i retter som enchilada, tostada, taco, quesedilla og flauta. Man kan også finne tortillaer som er dynket i væske i retter som chiaquiles og tortilla-suppe. Taco-skall og chips er dyp-friterte tortillaer som er mest vanlig it tex-mex kjøkkenet.

Tortillaer er laget av masa., som er en deig som  som er laget av maismel der fullvokste maiskjerner tørkes, knuses, og kokes i en løsning av lesket kalk for å bryte ned cellulose og gjøre vitamin B3 i maisen lettere tilgjengelig for fordøyelsesprosessen.

Etter at masaen er kokt må den males. Det ble gjort på en metate, eller malestein, langt inn i på 19-tallet da elektriske eller mekaniske kverner tok over mye av arbeidet. En metate er en stein med en fordypning i midten og den brukes fortsatt i noen fattige landsbyområder. Siden masa må males ferskt og ikke holder seg så godt er denne maleprosessen en del av forberedelsen til de fleste måltider som spises hjemme.

Masaen  rulles deretter ut som en lefse eller presses i et tortillapresse, tortillapresser minner mye om tradisjonelle norske kransekakejern av støpejern. Den pressede masaen stekes deretter på en takke som kalles comal og tortillaen er ferdig til å spises.

Tortillaproduksjon ble kommersialisert på 1960-tallet og det er nå vanlig å kjøpe ferske tortillaer i dagligvareforetninger.

Etter den spanske koloniseringen av mesoamerika på 1500-tallet ble hvete introdusert i området som nå er Mexico og nordre delen av Mellom-Amerika. Hveten trivdes kun i de nordre delstatene i Mexico. Derfor lages tortilla av hvete kun i dette området og i USA. Det er den vanligste tortillaen i tex-mex kjøkkenet, selv om de viktigste ambassadørene for Mexicos kjøkken i USA i dag mener den kun skal brukes til burrito og quesedilla.

I det spanske kjøkkenet brukes ordet tortilla om en tykk omelett.

Encyclopedia of Food and Culture, Bind 2, redigert av Solomon Katz og William Woys Weaver, publisert I 2002 av Charles Scribners & Sons I New York, New York, USA.

Encyclopedia of Food Cultures of the World, Bind 2, redigert av Ken Albala, publisert i 2011 av ABC-CLIO/Greenwood i Santa Barbara California, USA.

Kart over hveteproduksjon i Mexico

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.