Torstein Hagen

Faktaboks

Torstein Hagen
Født
1943, Nittedal
Torstein Hagen eier cruiserederiet Viking, med hovedkontor i Basel i Sveits. Her med en modell av cruiseskipet Viking Star.
Av /NTB.

Artikkelstart

Torstein Hagen er en norsk skipsreder, majoritetsaksjonær og styreleder i cruiseselskapet Viking, som han etablerte i 1997.

Hagen meldte utflytting fra Norge i 1985 og har bosted i Sveits, men regnes fortsatt som en av Norges rikeste personer. I 2021 anslo magasinet Kapital formuen hans til om lag 30 milliarder kroner.

Bakgrunn

Torstein Hagen er utdannet sivilingeniør ved Norges tekniske høgskole (NTH) i Trondheim, han har en MBA ved Harvard Business School i USA, og startet sin karriere som konsulent i det internasjonale konsulentfirmaet McKinsey & Company der han etter hvert ble partner.

Tidlig skipsfartsvirksomhet

I 1977 gikk Hagen inn i rederiledelsen i Det Bergenske Dampskibsselskab (BDS), fra 1983 til 1984 var han administrerende direktør i cruiserederiet Royal Viking Line og i 1993 ble Hagen styremedlem i Kloster Cruise.

Sammen andre norske investorer forsøkte Hagen å overta det nederlandske storrederiet Nedlloyd i 1988 og i 1991 kontrollerte han om lag 23 prosent av aksjene. Overtagelsen av aksjemajoriteten mislyktes, og Hagen ble etter hvert presset ut av selskapet med et tap på om lag 320 millioner kroner.

Det Norske Oljeselskap

I desember 1988 kjøpte Hagen sammen med andre norske investorer 38,8 prosent av aksjene i Det Norske Oljeselskap (DNO), og Hagen ble styreformann i selskapet. I 1992 eide Hagen 50 prosent av aksjene i DNO, men solgte seg ut i løpet av 1996 da DNO var på randen av konkurs.

Viking

Etter salg av russiske oljeaksjer investere Hagen i fire elvebåter i Russland, og etablerte elvecruiseselskapet Viking Cruises i 1997, som i løpet av få år ble verdens største elvecruisevirksomhet. I 2015 ble cruisevirksomheten utvidet med det første havgående cruiseskipet og virksomheten ble delt i divisjonene elvecruisefart og havgående cruisefart under selskapsnavnet Viking.

Drevland-saken

Torstein Hagen har flere ganger fått oppmerksomhet i pressen, blant annet i den såkalte Drevland-saken. Bergens ordfører Trude Drevland (Høyre), byens havnesjef Inge Tangerås og Torstein Hagen ble mistenkt og siktet for grov korrupsjon i forbindelse med sjøsetting og den senere dåpen av cruiseskipet Viking Star i Bergen 17. mai 2015, med Drevland som gudmor. Drevland gikk av som ordfører i Bergen og saken ble senere henlagt grunnet bevisets stilling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg