Titan. Radaropptak av Titans overflate. Fotografiet er tatt av romsonden Cassini i 2006 og viser et område nær månens nordpol, ca. 200 km i tverrsnitt. De mørke områdene kan være metansjøer.

NASA. Begrenset gjenbruk

Titan, en av Saturns måner, diameter 5150 km og den største måne i solsystemet etter Jupiters Ganymedes. Titan kretser rundt planeten på 15,95 døgn, og er den eneste kjente måne i solsystemet som har en utstrakt atmosfære. Atmosfæren består nesten helt av nitrogen, med spor av metan, propan, karbondioksid og andre gasser. Trykket ved overflaten er 1,6 ganger trykket ved jordoverflaten og temperaturen er –180 °C. Atmosfærens røde og oransje farge skyldes fotokjemiske reaksjoner og dannelse av tåke og aerosolpartikler. På Titan spiller metan samme rolle som vann på Jorden, den opptrer både i gass, flytende og fast form. Månens overflate er sannsynligvis helt eller delvis dekket av et hav av metan. Titans densitet er 1,88 g/cm3, dvs. nesten to ganger vannets. Dette tyder på at den består av ca. 50 % stein og ca. 50 % is.

Titan ble observert med romsondene Voyager 1 og 2 og var hovedmålet for Huygens-sonden, som myklandet på månen i 2005 etter å ha blitt skilt fra modersonden Cassini. For første gang ble månens overflate avbildet. Noen mørke områder kan være metansjøer, og det er funnet spor etter uttørkede elveleier.

Titan ble oppdaget av C. Huygens 1655.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.