Mor Teresa, nonne av albansk herkomst. I 1950 grunnla hun den romersk-katolske søsterordenen Missionaries of Charity («Barmhjertighetens samaritaner») i Calcutta. I 1979 fikk hun Nobels Fredspris.

Hun ble født Agnes Gonxha Bojaxhiu i Skopje, Makedonia og vokste opp i en katolsk familie som den yngste av fem barn, hvorav tre overlevde. Gonxha gikk på en katolsk grunnskole, og ble sterkt påvirket av jesuittmenigheten Jesu hellige Hjerte. Da hun var tolv år gammel, fikk hun etter eget utsagn et kall fra Gud om å vie sitt liv til å hjelpe de fattige.

Atten år gammel sluttet hun seg til den irske nonneorden Loretosøstrene og reiste til India som lærer. Her tok hun navnet Teresa. Etter tyve år følte hun et nytt kall om å forlate klosteret og gå ut i slummen og leve blant de fattige. To år senere grunnla hun ordenen Missionaries of Charity som hjalp fattige og syke i Calcutta.

Da Mor Teresa ble tildelt Nobels fredspris i 1979, uttrykte hun ordenens misjon slik: «Å vise omsorg for de sultne, de nakne, de hjemløse, de vanføre, de blinde, de spedalske, alle dem som ikke føler at de er ønsket, elsket eller tatt seg av i samfunnet, mennesker som har blitt en byrde for samfunnet og blir skydd av alle».

Gjennom donasjoner vokste Missionaries of Charity. I 2012 hadde den over 4500 søstre som var aktive i 133 land. Mor Teresa ledet ordenen frem til 1997. Hjerteproblemer reduserte  arbeidskapasiteten hennes og hun døde den 5. september 1997.

Hun ble saligkåret 19. oktober 2003 av pave Johannes Paul 2 og hun fikk da tittelen Den salige Teresa av Calcutta. Hun blir kanonisert til helgen 4. september 2016.

I 1999 ble Mor Teresa kåret til verdens mest beundrede kvinne i Gallup’s List of Most Widely Admired People of the 20th Century.

Men hun er også blitt kritisert for sine dogmatiske holdninger til blant annet prevensjon, abort og skilsmisse og anklaget for å ikke gi medisinsk omsorg eller smertestillende midler til de syke, men bare be for dem.

  • Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001, isbn 82-02-17023-0, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.