Faktaboks

Mor Teresa
Agnes Gonxha Bojaxhiu
Uttale
terˈesa
Født
26. august 1910, Uskup i Det ottomanske riket (nå Skopje, Makedonia)
Død
5. september 1997, Calcutta, India
Mor Teresa
Mor Teresa mottok Nobels fredspris i 1979. Her fra utdelingen i Oslo rådhus
Mor Teresa
Av .
Mor Teresa 1985
Mor Teresa 1985
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Mor Teresa

Mor Teresa

Av /NTB Scanpix ※.

Mor Teresa var en nonne av albansk herkomst som grunnla den romersk-katolske søsterordenen Missionaries of Charity («Barmhjertighetens samaritaner») i Calcutta (Kolkata) i 1950. I 1979 fikk hun Nobels Fredspris.

Mor Teresa ble saligkåret 19. oktober 2003 av pave Johannes Paul 2, og hun fikk da tittelen Den salige Teresa av Calcutta. Hun ble kanonisert til helgen 4. september 2016.

Bakgrunn

Hun ble født Agnes Gonxha Bojaxhiu i Skopje i Makedonia og vokste opp i en katolsk familie som den yngste av fem barn, hvorav tre overlevde. Hun gikk på en katolsk grunnskole og ble sterkt påvirket av jesuittmenigheten Jesu hellige Hjerte. Da hun var tolv år gammel, fikk hun etter eget utsagn et kall fra Gud om å vie sitt liv til å hjelpe de fattige.

Atten år gammel sluttet hun seg til den irske nonneorden Loretosøstrene og reiste til India som lærer. Her tok hun navnet Teresa.

Arbeidet blant fattige

Etter tyve år følte hun et nytt kall om å forlate klosteret og gå ut i slummen og leve blant de fattige. To år senere grunnla hun ordenen Missionaries of Charity, som hjalp fattige og syke i Calcutta (Kolkata).

Da Mor Teresa ble tildelt Nobels fredspris i 1979, uttrykte hun ordenens misjon slik: «Å vise omsorg for de sultne, de nakne, de hjemløse, de vanføre, de blinde, de spedalske, alle dem som ikke føler at de er ønsket, elsket eller tatt seg av i samfunnet, mennesker som har blitt en byrde for samfunnet og blir skydd av alle.»

Gjennom donasjoner vokste Missionaries of Charity. I 2012 hadde den over 4500 søstre som var aktive i 133 land. Mor Teresa ledet ordenen frem til 1997. Hjerteproblemer reduserte arbeidskapasiteten hennes, og hun døde 5. september 1997.

Ettermæle

I 1999 ble Mor Teresa kåret til verdens mest beundrede kvinne i Gallups List of Most Widely Admired People of the 20th Century.

Men hun er også blitt kritisert for sine dogmatiske holdninger til blant annet prevensjon, abort og skilsmisse, og anklaget for ikke å gi medisinsk omsorg eller smertestillende midler til de syke, men bare be for dem.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001, isbn 82-02-17023-0

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg