Skanderbeg. Av /National Skanderbeg Museum. Begrenset gjenbruk

Skanderbeg

Faktaboks

Skanderbeg
egentlig Georg Kastriota Skanderbeg, på albansk skrevet Gjergj Kastrioti Skënderbeu
Uttale
skanderbˈeg
Født
1405
Død
17. januar 1468, Lezhë, Albania
Nasjonalhelten Skanderbeg startet et albansk opprør mot det osmanske styret. Bildet er en miniatyr fra siste halvdel av 1400-tallet, og den eldste fremstillingen som finnes av ham.
Av .

Artikkelstart

Skanderbeg, eller Skënderbeu, var en albansk fyrstesønn som ble nasjonalhelt fordi han ledet den albanske motstanden mot den osmanske (tyrkiske) hæren.

Georg Kastriota, som han opprinnelig het, ble som barn tatt til den osmanske sultanen, oppdratt som muslim og utdannet på militærskoler. Han utmerket seg i tyrkisk krigstjeneste og fikk hedersnavnet Iskander (etter Aleksander den store) Bey (herre), som ble til navnet Skanderbeg.

Under slaget ved Niš i Serbia i 1443 flyktet han, gikk over til kristendommen og erobret Krujë, familiesetet i Albania. I årene 1444–1466 ledet han den albanske motstanden mot tyrkiske invasjoner, noen ganger i samarbeid med italienske fyrster. Likevel ble albanerne gjentatte ganger stående alene.

Motstanden Skanderbeg ga tyrkerne ble godt kjent i det kristne Europa, og paven utropte ham til Kristi atlet. Skanderbeg døde en naturlig død. Selv om motstanden fortsatte noen år, fikk tyrkerne full kontroll over Albania i 1480, og styrte landet til 1912.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg