Thore Horve

Faktaboks

Thore Horve
født:
6. oktober 1899, Hetland (nå Stavanger)
død:
15. august 1990, Oslo

Thore Horve var en norsk sjøoffiser. Han seilte som sjef for en rekke jagere under andre verdenskrig, og etter krigen hadde han en lang karriere i Sjøforsvaret.

Utdanning og andre verdenskrig

Horve gikk ut av Sjøkrigsskolen i 1920, og tjenestegjorde på et spekter av skip i perioden frem mot andre verdenskrig.

Ved angrepet på Norge i april 1940 var Horve sjef for jageren Draug, som han tok over til Storbritannia. Senere ble han sjef på jagerne Sleipner og Glaisdale og for de norske motortorpedobåterShetland. I 1944 sjef for organisasjonsavdelingen i Sjøforsvarets overkommando.

Etter krigen

I 1946 ble Horve sjef for Sjøforsvaret, en stilling han hadde fem til 1949. I likhet med situasjonen i Luftforsvaret var den sentrale utfordringen å omdanne organisasjonen til norske forhold og behov. Horve var deretter en periode øverstkommanderende i Nord-Norge. Ved retur til stillingen som sjef i Sjøforsvaret sa han sporenstreks opp i protest mot de begrensede oppgavene som var gitt til organisasjonen.

Horve ble engasjert i 1954 for å bygge opp den etiopiske marine under Haile Selassie. Han var deretter direktør i Norsk Phillips fra 1961 til 1964.

Horve nedla et stort arbeid for krigsseilerne, og gikk sterkt inn for at de skulle få utbetalt den hyre som var tilbakeholdt i Nortraships såkalte hemmelige fond.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg