Thore Horve

Faktaboks

Thore Horve
Født
6. oktober 1899, Hetland (nå Stavanger)
Død
15. august 1990, Oslo

Artikkelstart

Thore Horve var en norsk sjøoffiser. Han seilte som sjef for en rekke jagere under andre verdenskrig, og etter krigen hadde han en lang karriere i Sjøforsvaret.

Utdanning og andre verdenskrig

Horve gikk ut av Sjøkrigsskolen i 1920, og tjenestegjorde på et spekter av skip i perioden frem mot andre verdenskrig.

Ved angrepet på Norge i april 1940 var Horve sjef for jageren Draug, som han tok over til Storbritannia. Senere ble han sjef på jagerne Sleipner og Glaisdale og for de norske motortorpedobåterShetland. I 1944 sjef for organisasjonsavdelingen i Sjøforsvarets overkommando.

Etter krigen

I 1946 ble Horve sjef for Sjøforsvaret, en stilling han hadde fem til 1949. I likhet med situasjonen i Luftforsvaret var den sentrale utfordringen å omdanne organisasjonen til norske forhold og behov. Horve var deretter en periode øverstkommanderende i Nord-Norge. Ved retur til stillingen som sjef i Sjøforsvaret sa han sporenstreks opp i protest mot de begrensede oppgavene som var gitt til organisasjonen.

Horve ble engasjert i 1954 for å bygge opp den etiopiske marine under Haile Selassie. Han var deretter direktør i Norsk Phillips fra 1961 til 1964.

Horve nedla et stort arbeid for krigsseilerne, og gikk sterkt inn for at de skulle få utbetalt den hyre som var tilbakeholdt i Nortraships såkalte hemmelige fond.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg