Zeno

Faktaboks

Zeno

Tarasius

Født
425, Isauria (nå i Tyrkia)
Død
9. april 491, Konstantinopel, Bysants (nå Istanbul, Tyrkia)
omtrentlig fødselsår

Artikkelstart

Zeno var keiser i Det bysatinske (østromerske) riket fra 474 til 491. Han giftet seg med Leo 1s datter i 467 og ble keiser i 474 da hans sønn Leo 2 døde.

Zeno kom fra et fjellfolk i Isauria i Lilleasia (dagens Tyrkia). Han var leder for for de isauriske krigerne da keiser Leo 1 ønsket å bygge en hær med disse i 466. Zeno vant raskt Leos gunst og ble en nær alliert av keiseren. Han ble blant annet gjort til kommandør over Thrakia og giftet seg med Leos datter, Ariadne i 467.

Leo 1 døde i 474 uten en mannlig arving, men hadde allerede utnevnt sitt barnebarn, Zeno og Ariadnes sønn, Leo 2 som keiser. Han var syv år da han overtok og gjorde straks sin far til medkeiser. Da Leo 2 døde bare noen måneder etter kroningen ble Zeno keiser. På grunn av en konspirasjon satt i stand av hans svigermor Verina, flyktet Zeno fra Konstantinopel i 475, men gjenvant makten allerede i 476. Han satt med makten til sin død i 491.

Da den vestlige delen av Romerriket gikk under i 476 ble Zeno eneveldig hersker over den gjenværende østlige delen, og hans regjeringstid ble preget av kampen for å beholde denne. Han klarte å bekjempe og utmanøvrere goterne som hadde utgjort en betydelig trussel mot riket. Han ga også viktige bidrag til forsøk på å skape enighet i kirken i striden om monofysitisme.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gregory, Timothy E., A history of Byzantium, Blackwell Publishing, 2010.
  • Kazhdan, Alexander (red.), Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991.
  • Norwich, John Julius, Bysants’ historie, Pax forlag A/S, 1997.
  • Treadgold, Warren, A history of the Byzantine State and Society, Stanford University Press, 1997.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg