Taiwans befolkning

Taipei har fått sitt landemerke med kontorblokken Taipei 101. Bygningen, inkludert et 60 meter høyt spir, er 508 meter høy og ble ferdigstilt i 2003. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Tradisjonell pagodearkitektur i en av Taipeis parker. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Siden 1949 har befolkningen økt raskt grunnet høye fødselstall og forbedret helsetilstand i befolkningen (1956: 9,3 mill. innb.; 2006: 23 mill. innb.). De høye fødselstallene er redusert gjennom statlige familieplanleggingstiltak og økt økonomisk trygghet i befolkningen. Som følge av dette er befolkningssammensetningen under endring, og de eldres andel av befolkningen øker raskt.

Over 98 % av befolkningen er han-kinesere, de øvrige er urinnvånere. De fleste han-kinesere er etterkommere etter innvandrere som ankom fra fastlandet mellom 1760 og 1895. På grunn av et keiserlig forbud fantes det før 1760 kun en sporadisk innvandring, og ved nederlendernes ankomst 1624 er det beregnet at den kinesiske befolkningen kun talte 30 000. De fleste innvandrere kom fra den sørlige del av provinsen Fujian. En siste gruppe kinesere ankom etter 1945, særlig etter 1948 da Kuomintang-regjeringen med dens hær og byråkrater flyktet til Taiwan. Denne siste gruppen økte folketallet med to millioner.

Urinnvånerne (kaoshan-folket) regnes for å være av austronesisk opprinnelse og teller 455 000 personer (2004) fordelt på 12 grupper. Hver gruppe har sitt eget språk, men yngre mennesker behersker vanligvis mandarin eller taiwansk bedre enn forfedrenes språk. Urinnvånerne bodde opprinnelig på lavlandet og levde av svedjebruk, jakt og fiske, men de kinesiske immigrantene presset dem opp i fjellområdene. I moderne tid har mange yngre flyttet til byene for å finne arbeid.

Taiwan er et av verdens tettest befolkede land, og tettere befolket en noen provins i Fastlands-Kina, med en folketetthet på 636,7 per km2. De aller fleste er bosatt i de lavereliggende områdene i vest. Urbaniseringsgraden er høyere enn både Japan og USA. Rundt 70 % av befolkningen lever i store byregioner. De største byregionene (innb. 2004) er Taipei-Keelong (6,61 mill), Kaohsiung (2,75) og Taichung-Changhua (2,16).

Religion

Den dominerende religionsform er den tradisjonelle kinesiske folkereligionen (48 %), med sterke innslag både fra taoisme og fra buddhisme. Det finnes også en organisert taoisme. Buddhismen (43 %) er den viktigste organiserte religionen (Buddhist Association of the Republic of China) og legger stor vekt på sosialt arbeid (sykehus o.l.). Buddhismen gjør seg også gjeldende i tallrike «hemmelige selskaper».

Av de kristne tilhører ca. 2,7 % av befolkningen den katolske kirke, 2,9 % er protestanter og 1,8 % tilhører andre kirkesamfunn. Det er ca. 100 000 muslimer.

Språk

Kinesisk (mandarin) er offisielt språk. Taiwansk er den mest utbredte kinesiske dialekten i Taiwan, en variant av hokkien (sør-min) som ligger svært nær dialekten på det kinesiske fastlandet. Urbefolkningen taler austronesiske språk (ami, atayal).

Taiwan benytter det såkalte Wade-Giles-systemet for å skrive kinesisk med bokstavskrift, i motsetning til Kina som bruker pinyin (se kinesisk).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg