Taipei, hovedstad og største by i Taiwan, nord på øya, på en slette ca. 7 moh. i Taipeibassenget på østbredden av elven Tanshui, 20 km fra dens utløp. I storbyområdet bor det 2 666 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Taipei er Taiwans politiske og økonomiske sentrum, og et av øystatens viktigste kulturelle sentre. Tettbebyggelsen er omgitt av åser på alle kanter som hemmer byens utvikling, og det er et stort press på arealer og miljø. Klimaet er relativt fuktig med få dager med klar sikt. Taipei er Taiwans viktigste industri- og handelsby med produksjon av høyteknologiske informasjonsprodukter og andre elektriske og elektroniske apparater, maskiner, tekstiler og næringsmidler.

Byen har nasjonal flyplass (Sungshan) i øst, og internasjonal flyplass (Chiang Kai-shek) ved Taoyuan, 40 km i sørvest. Jernbane og motorvei knytter Taipei til de andre største byene langs vestsiden av Taiwan. Undergrunnsbane.

Taipei har flere universiteter og høyere læreinstitusjoner, blant annet National Taiwan University. Et av verdens største museer, National Palace Museum, huser rundt 700 000 kinesiske kunst- og kulturgjenstander. Det er bygd minnehaller for Chiang Kai-shek og Sun Yat-sen. Taipei har fra 2004 fått sitt landemerke med kontorblokken Taipei 101. Bygningen er 508 meter høy, inkludert et 60 meter høyt spir -- 56 meter høyere enn Petronas-tårnene i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur, som hittil har vært verdens høyeste skyskraper.

Fjellområdet Yangminghan nord for byen fungerer som et naturskjønt rekreasjonsområde.

Det moderne Taipei er utviklet rundt en triangelformet kjerne av tre ulike sentre som ble dannet på ulike tidspunkter i historien. Rundt 1720 oppstod det en markedsplass ved Tanshui-elven som senere fikk navnet Mengchia. Utover i siste halvdel av 1800-tallet ble Tataochen bygd opp langs Tanshui-elven lenger nordøst som et konkurrerende handelssenter. Noe senere utviklet en 'indre by' seg øst for Mengchia. Mens Tataochen ble sentrum for foredlingen av te, ble den 'indre by' sentrum for den moderne handels- og finansnæringen.

Offentlige kontorer ble etablert i byen da Taiwan ble erklært som egen provins innen Kina i 1885, og i 1891 ble byen erklært som offisiell provinshovedstad. Japanerne utviklet under deres styre (1895–1945) Taipei som en moderne by. President Chiang Kai-shek etablerte Taipei som ny «midlertidig» hovedstad for Republikken Kina 9. desember 1949 etter at hans Nasjonalistparti ble fordrevet fra fastlandet. Som følge av masseinnvandring av flyktninger fra fastlandet, vokste innbyggertallet raskt (1920: 164 000; 1955: 704 000). Under Taiwans senere raske økonomiske vekst har Taipei fortsatt å vokse, og byen har mottatt mange innflyttere fra landsbygda.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.