Taiwans geografi

Taiwan

Av /Store norske leksikon ※.

Cervus nippon, sikahjort. Foto fra: Jægersborg Dyrehave

Taiwan er en øygruppe på den kinesiske kontinentalsokkelen, skilt fra fastlandet av et 150–200 km bredt sund - Taiwanstredet. Hovedøya er 392 km lang og 144 km bred. Øya er et forkastningsbekken som ble dannet i kvartær tid. Østsiden av øya er bratt, mens den skråner slakt mot vest.

Rundt 2/3 av øya består av fjell og åser; høyest i øst hvor fjellkjeden Chungyang Shanmo (Sentralfjellene) hever seg bratt fra kysten og når 3997 moh. i Yü Shan. Mot vest synker landet mer gradvis, og går over i et oppstykket åsland før det lengst vest ender i en ca. 50 km bred kystslette. De lengste elvene renner mot vest, og benyttes i stor grad til kraftforsyning og irrigasjon.

Klima

Øya har tropisk til subtropisk monsunklima. Middeltemperaturen for januar varierer mellom ca. 15 °C i nord og 20 °C i sør; i juli 28-29 °C. Gjennomsnittlig daglig maksimums- og minimumstemperatur for Taipei er henholdsvis 33 og 24 °C i juli, og henholdsvis 18 og 12 °C i februar. Om sommeren blåser monsunen fra sørlig kant, og gir årets regnrikeste periode. Om vinteren blåser fralandsmonsunen fra nord og nordøst, med mindre regn, særlig på vestkysten. Gjennomsnittlig årsnedbør er 2500 mm; varierende fra 1300 mm langs vestkysten til over 6000 mm i fjellskråningene i øst. Gjennomsnittlig årsnedbør i Taipei er 2130 mm, med august som våteste måned (305 mm) og november som tørreste måned (66 mm). Særlig i tiden omkring monsunskiftet (juli-september) er tropiske orkaner (taifuner) hyppige, og forårsaker ofte store materielle skader.

Les mer om Plante- og dyrelivet på Taiwan.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg