Taiwan er en øygruppe på den kinesiske kontinentalsokkelen, skilt fra fastlandet av et 150–200 km bredt sund - Taiwanstredet. Hovedøya er 392 km lang og 144 km bred. Øya er et forkastningsbekken som ble dannet i kvartær tid. Østsiden av øya er bratt, mens den skråner slakt mot vest.

Rundt 2/3 av øya består av fjell og åser; høyest i øst hvor fjellkjeden Chungyang Shanmo (Sentralfjellene) hever seg bratt fra kysten og når 3997 moh. i Yü Shan. Mot vest synker landet mer gradvis, og går over i et oppstykket åsland før det lengst vest ender i en ca. 50 km bred kystslette. De lengste elvene renner mot vest, og benyttes i stor grad til kraftforsyning og irrigasjon.

Øya har tropisk til subtropisk monsunklima. Middeltemperaturen for januar varierer mellom ca. 15 °C i nord og 20 °C i sør; i juli 28-29 °C. Gjennomsnittlig daglig maksimums- og minimumstemperatur for Taipei er henholdsvis 33 og 24 °C i juli, og henholdsvis 18 og 12 °C i februar. Om sommeren blåser monsunen fra sørlig kant, og gir årets regnrikeste periode. Om vinteren blåser fralandsmonsunen fra nord og nordøst, med mindre regn, særlig på vestkysten. Gjennomsnittlig årsnedbør er 2500 mm; varierende fra 1300 mm langs vestkysten til over 6000 mm i fjellskråningene i øst. Gjennomsnittlig årsnedbør i Taipei er 2130 mm, med august som våteste måned (305 mm) og november som tørreste måned (66 mm). Særlig i tiden omkring monsunskiftet (juli-september) er tropiske orkaner (taifuner) hyppige, og forårsaker ofte store materielle skader.

Les mer om Plante- og dyrelivet på Taiwan.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.