Bilde av TESS og illustrasjon av planeter som formørker den lyse overflaten av en stjerne
.

TESS er en satellitt bygget av NASA. Den ble skutt opp i 2018 og som har som formål å lete etter planeter rundt andre stjerner enn Sola, såkalte eksoplaneter (ekstrasolare planeter).

Faktaboks

Også kjent som

Transiting Exoplanet Survey Satellite

Kavli-instituttet ved Massachusetts Institute of Technology i USA har spilt en viktig rolle i utviklingen av TESS og instituttets forskere er sentrale i analyser av observasjonene.

Bane

Romsonden TESS ble skutt opp 18. april 2018 med en Falcon 9 bærerakett fra Kennedy-romsenteret i Florida. Den går i en elliptisk jordbane med omløpstid på 13,7 døgn, som er halvparten av Månens omløpstid.

Målemetode

Illustrasjon som viser hvordan de rektangulære sektorene fra fire identiske kamera dekker mesteparten av en hemisfære. Fargene viser antall døgn ulike deler langs hver sektor blir registrert sammenhengende.
.

Eksoplaneter påvises ved bruk av transitt-metoden som bygger på registrering av gjentagende, meget svake reduksjoner i lyset fra stjernen når en planet passerer foran og formørker overflaten som vender mot oss. Metoden forutsetter at planetens baneplan ligger tilstrekkelig nær teleskopets synslinje. Denne metoden har bidratt til å påvise en stor andel av nåværende registrerte eksoplaneter.

Observasjoner

TESS har fire identiske kameraer som hver dekker et synsfelt på 24 ⨉ 24 grader. De fire kameraene utgjøre en sammenhengende sektor på 24 ⨉ 96 grader som strekker seg fra ekvator til polene i en hemisfære. Hver hemisfære dekkes derved nesten fullstendig med 13 jevnt fordelte sektorer.

Kontinuerlige observasjoner gjennom 27 døgn kan registrere eksoplaneter med omløpstider kortere enn omkring 13 døgn. På høyere bredder på himmelsfæren dekkes samme synsfelt av to og flere segmenter som derved muliggjør påvisning av planeter med betydelig lengre omløpstider.

Det var opprinnelig planlagt å registrere observerbare eksoplaneter over begge hemisfærene i løpet av tre år. I samarbeid mellom sju aktive romteleskoper er det besluttet å forlenge observasjoner med TESS ut 2022.

Det første året, fra 25. juli 2018 til 18. juli 2019, ble viet registrering på den sydlige hemisfæren og på den nordlige hemisfæren fra 18. juli 2019 til 4. juli 2020. Hver enkelt sektor blir observert kontinuerlig gjennom 27 døgn og det tas bilder av hele sektoren med to minutters mellomrom.

I de to påfølgende årene, fra henholdsvis 4. juli 2020 til 24. juni 2021 og fra 24. juni 2021 til 1. september 2022, blir begge hemisfærene observert igjen. I disse to periodene blir bildene tatt med 20 sekunders mellomrom som vil gjøre det mulig å registrere hurtige flareutbrudd og andre forstyrrende, raske forandringer på stjernenes overflate.

Oppdagelser

Foreløpige analyser av observasjoner fra det første året med TESS har påvist 75 eksoplaneter. Den overveiende andelen av disse har omløpstider mellom to og åtte dager mens noe få har opp mot 40 døgn.

Det er påvist en planet på størrelse med Jorden med omløpstid på åtte dager i bane om en K-type stjerne (se spektralklasser) (HD21749) som ligger 53 lysår fra oss. Den korte omløpstiden innebærer at denne planeten befinner seg meget nær sin stjerne og at den må ha høy overflatetemperatur som antas å være omkring 430 °C.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg