Faktaboks

Kennedy Space Center

John F. Kennedy Space Center

Uttale
kˈennedy sp'eis s'enter
Vehicle Assembly Building

Bygget som brukes til å montere romferger på rakettene er et av de største i verden målt i volum. De høyeste delene har egne dører slik at raketter kan settes opp vertikalt og rulles ut stående til oppskytningsstedet.

Romfergen i transport

Når romfergen skal skytes opp transporteres den i vertikal stilling av spesialdesignede 'crawlers' til oppskytningsstedet.

Av /NASA.
Cape Canaveral
Cape Canaveral er to landtunger omtrent midt på Floridas østkyst. Den nordøstlige, indre landtungen huser John F. Kennedy Space Center. De to oppskytningsplattformene sees som hvitaktige prikker. Den ytterste delen som ligger mot sørøst huser Cape Canaveral Air Force Station, hvor det er en rekke mindre oppskytningsplattformer.
Av /NASA.

Kennedy Space Center er den amerikanske romorganisasjonen NASAs del av landområdet Cape Canaveral, som de også deler med Cape Canaveral Air Force Station.

Senteret er NASAs viktigste oppskytningsbase for satellitter, romsonder og bemannede romfartøyer.

Senteret ligger omtrent midt på Floridas østkyst. Det omfatter et område på 563 km2, hvorav en god del er et viltreservat.

Vehicle Assembly Building

Vehicle Assembly Building, VAB, er en meget stor bygning ved John F. Kennedy Space Center. Her foregikk montering og delvis klargjøring av Saturn V-bæreraketter og Apollo-romfartøyer. Bygningen er senere brukt til montering av de store komponentene i romfergeprogrammet.

På sitt høyeste er bygningen 160 meter høy, 218 meter lang og 158 meter bred. De fire døråpningene er 139 meter høye.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg