Kennedy Space Center

Bygget som brukes til å montere romferger på rakettene er et av de største i verden målt i volum. De høyeste delene har egne dører slik at raketter kan settes opp vertikalt og rulles ut stående til oppskytningsstedet.

Når romfergen skal skytes opp transporteres den i vertikal stilling av spesialdesignede 'crawlers' til oppskytningsstedet.

Av /NASA.
Cape Canaveral er to landtunger omtrent midt på Floridas østkyst. Den nordøstlige, indre landtungen huser John F. Kennedy Space Center. De to oppskytningsplattformene sees som hvitaktige prikker. Den ytterste delen som ligger mot sørøst huser Cape Canaveral Air Force Station, hvor det er en rekke mindre oppskytningsplattformer.
Av /NASA.

Artikkelstart

Kennedy Space Center er den amerikanske romorganisasjonen NASAs del av landområdet Cape Canaveral, som de også deler med Cape Canaveral Air Force Station.

Faktaboks

Uttale
kˈennedy sp'eis s'enter
Også kjent som

John F. Kennedy Space Center

Senteret er NASAs viktigste oppskytningsbase for satellitter, romsonder og bemannede romfartøyer.

Senteret ligger omtrent midt på Floridas østkyst. Det omfatter et område på 563 km2, hvorav en god del er et viltreservat.

Vehicle Assembly Building

Vehicle Assembly Building, VAB, er en meget stor bygning ved John F. Kennedy Space Center. Her foregikk montering og delvis klargjøring av Saturn V-bæreraketter og Apollo-romfartøyer. Bygningen er senere brukt til montering av de store komponentene i romfergeprogrammet.

På sitt høyeste er bygningen 160 meter høy, 218 meter lang og 158 meter bred. De fire døråpningene er 139 meter høye.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg