Norrbotten

Artikkelstart

Norrbotten, landskap i Sverige, i Norrland innerst i Bottenviken. Landskapet omfatter kysten fra Torneälven og grensen mot Finland i øst til mellom Piteå og Skellefteå i sørvest; 26 671 km2 med 195 746 innbyggere (2018). Landskapet inngår i sin helhet i Norrbottens län.

Natur

Norrbotten har for det meste et flatt landskap, med lave grunnfjellsåser som skråner svakt mot sørøst. Kystsletta er dekket av moreneleire og sand, og fortsetter i en bred skjærgård. Skogen, mest furu, dekker 2/3 av landarealet. For øvrig er landskapet rikt på myr og sumpmark. En rekke elver renner fra nord og nordvest ut til Bottenviken. Tornedalen er flat og bred. Kalixälven danner ikke noe tydelig dalføre; Luledalen er trangere, mens Piteälven strømmer gjennom mer storkupert terreng. Høyeste punkt er Vitberget (594 moh.). Klimaet er kontinentalt, selv nær kysten, og sommeren er kort. Bottenviken er ved Luleå islagt fra begynnelsen av november til slutten av mai.

Bosetning

Bosetningen er konsentrert i dalenes nedre deler, der den ofte er samlet i store tettsteder. I Tornedalen er befolkningen hovedsakelig finsktalende. De største byene er Luleå, Piteå og Boden.

Næringsliv

Jordbruket domineres av husdyrhold og fôrproduksjon, men det dyrkes også en del bær og poteter. For øvrig er skogbruket viktig. Norrbottens järnverk i Luleå bruker malm fra Kiruna og Gällivare i Lappland. Ellers dominerer skogindustrien.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg