Norrbotten, landskap i Sverige, Norrland, innerst i Bottenviken; omfatter kystlandskapet fra Torne älv og grensen mot Finland i øst, til mellom Piteå og Skellefteå i sørvest; 26 671 km2 med 193 384 innbyggere (2014). Landskapet inngår i sin helhet i Norrbotten län.

Norrbotten er for det meste et flatt landskap, med lave grunnfjellsåser som skråner svakt mot sørøst. Kystsletta er dekket av moreneleire og sand, og fortsetter i en bred skjærgård. Skogen, mest furu, dekker 2/3 av landarealet; store arealer myr og sumpmark. En rekke elver renner fra nord og nordvest ut til Bottenviken. Tornedalen er flat og bred. Kalix älv danner ikke noe tydelig dalføre; Luledalen er trangere, mens Pite älv strømmer gjennom mer storkupert terreng. Høyeste punkt er Vitberget (594 moh.). Klimaet er kontinentalt, selv nær kysten, og sommeren er kort. Bottenviken er ved Luleå islagt fra begynnelsen av november til slutten av mai.

Bosetningen er konsentrert i dalenes nedre deler, der den ofte er samlet i store tettsteder. I Tornedalen er befolkningen hovedsakelig finsktalende. De største byene er Luleå, Piteå og Boden.

Jordbruket domineres av husdyrhold og fôrproduksjon, men også en del bær og poteter. For øvrig er skogbruket viktig. Norrbottens järnverk i Luleå bruker malm fra Kiruna og Gällivare i Lappland. Ellers dominerer skogindustrien.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.