Luleälven er en elv i Nord-Sverige. Den springer ut i Sulitjelma- og Sarekfjellene og renner ut i Bottenviken ved Luleå. Luleälven dannes av to elver, Stora og Lilla Luleälven, og er 450 km lang med et nedbørsfelt 25 200 km2, derav 700 km2 i Norge. Middelvannføringen er 515 m3/s (nest høyest blant elvene i Sverige).

Stora Luleälven renner fra norskegrensen mot sørøst gjennom Norrbottens län og munner ut i Lulefjärden ved Bottenviken. I det øvre løpet går Luleälven gjennom fjellsjøene Virijaure og Vastenjaure og en 140 km lang sjørekke som strekker seg helt ned til Porjus. Mellom disse sjøene ligger en rekke fosser som Stora Sjöfallet, Porjus og Harsprånget. Lenger nede opptar elva Lilla Luleälven, som har sine kilder i Sarekmassivet. Etter dette danner elva Porsifossen, Edefossen og Hedenfossen, og renner så gjennom en dal forbi Luleå.

Luleälven er Sveriges kraftrikeste vassdrag. 14 store kraftstasjoner er bygd i elva med en total årsproduksjon på ca. 14 000 GWh. I alt 15 demninger er bygd fra Ritsem i Stora Luleälven og Seitavare i Lilla Luleälven.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.