Faktaboks

Luleälven

Lule älv, lulesamisk Julevädno

Etymologi

lulesamisk, ikke sikkert forklart, kanskje 'skogssamenes elv'

Land

Sverige

Region
Lappland, Norrbotten
Byer

Boden, Luleå

Lengde
450 km
Nedbørfelt
25 200 km2
Kilde
Sulitjelmafjellene
Munning
Luleå
Áhkájávrre
Áhkájávrre. Áhkájávrre og Stora Lulevatten er de største sjøene langs Luleälven.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Luleälven er en elv i Nord-Sverige. Den springer ut i Sulitjelma- og Sarekfjellene og renner ut i Bottenviken ved Luleå. Luleälven dannes av to elver, Stora og Lilla Luleälven, og er 450 km lang med et nedbørsfelt på 25 200 km2, derav 700 km2 i Norge. Middelvannføringen er 515 m3/s, som er nest høyest blant elvene i Sverige.

Stora Luleälven renner fra norskegrensen mot sørøst gjennom Norrbottens län og munner ut i Lulefjärden ved Bottenviken. I det øvre løpet går Luleälven gjennom fjellsjøene Virijaure og Vastenjaure og en 140 km lang sjørekke som strekker seg helt ned til Porjus. Mellom disse sjøene ligger en rekke fosser som Stora Sjöfallet, Porjus og Harsprånget. Lenger nede opptar elva Lilla Luleälven, som har sine kilder i Sarekmassivet. Etter dette danner elva Porsifossen, Edefossen og Hedenfossen, og renner så gjennom en dal forbi Luleå.

Luleälven er Sveriges kraftrikeste vassdrag. 14 store kraftstasjoner er bygd i elva med en total årsproduksjon på ca. 14 000 GWh. I alt 15 demninger er bygd fra Ritsem i Stora Luleälven og Seitavare i Lilla Luleälven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg