Faktaboks

Hurtigrutemuseet
Offisielt navn
STIFTELSEN NORSK HURTIGRUTEMUSEUM
Organisasjonstype
Stiftelse
Forretningsadresse
Stokmarknes
Stiftet
23.02.1999
Daglig leder
Sten Magne Engen
Styreleder
Sten Magne Engen
M/S Finnmarken på land ved Hurtigrutemuseet
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Hurtigrutemuseet ligger på Stokmarknes i Hadsel kommune, Vesterålen, Nordland fylke, og er en del av Museum Nord.

Ved Nordnes på Stokmarknes ble Vesteraalens Dampskibsselskap etablert i 1881, og 12 år senere startet selskapet den første seilingen i det som i dag er Kystruten. Kaptein Richard With tok dampskipet DS Vesteraalen nordover fra Trondheim, og med det var en viktig del av norsk kyst- og reiselivshistorie født. Hurtigrutemuseet har som hovedoppgave å fortelle historien til skipene som har seilt i Kystruten, og menneskene som har levd med og på dem.

Det første museet ble åpnet av tidligere samferdselsminister Kjell Opseth den 2. juli 1993 – på dagen 100 år etter at den første seilingen startet. Museet var da lokalisert i direktørboligen hvor rederiet startet sin historie. I 1999 flyttet museet inn i eget bygg ved sjøen, der det ligger sammenbundet med kulturhuset Hurtigrutens Hus ved Richard Withs plass.

I tillegg til å være museum, inkluderer det et informasjonssenter for kystkulturen, og skal være et faglig kontaktpunkt for skoler, institusjoner og organisasjoner innen kulturvern.

Eierskap

Stiftelsen Hurtigrutemuseets forening ble etablert i 1989. Stiftelsen og en venneforening samlet inn midler, og åpnet en uoffisiell samling i 1991. Stiftelsen driftet museet også etter den offisielle åpningen i 1993, og fram til Hadsel kommune i 2009 vedtok å etablere et kommunalt foretak som skulle lede byggingen og deretter drifte det nye museet etter at det var på plass i nytt bygg.

M/S Finnmarken

I 1994 mottok museet en stor gave fra Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskap (OVDS). Fra 1956 hadde det tradisjonelle skipet M/S Finnmarken pløyd vannet trofast mellom Bergen og Kirkenes, og når fartøyet skulle erstattes av nyere skip i Kystruten, kunne ikke rederiet finne en bedre pensjonstilværelse for «den gamle damen», enn at hun skulle få komme på land og pryde Hurtigrutemuseet.

3. mai 1999 ble «Finnmarken» løftet på land ved Hurtigrutemuseet – sannsynligvis som et av verdens største museumsgjenstander.

Selv om fartøyet sto på land, så var det ikke uten påvirkning fra vann. Det ble ganske tidlig klart at vedlikeholdsbehovet for fartøyet var omfattende, da regn og salt tæret hardt på skrog og overbygg. I 2009 vedtok derfor Fylkestinget i Nordland fylke et tilskudd på 20 millioner kroner til museet, for å starte prosessen med å finansiere et overbygg. Dette ble gjort under forutsetning av at Hadsel kommune sikret ytterligere 20 millioner kroner, samt at Staten gikk inn med 60 millioner kroner.

Innbyggingen av «Finnmarken» ble påbegynt i 2019, og etter to års bygging kunne kultur- og likestillingsminister Abid Raja åpne det 3600 store vernebygget. Bygget er utført som en stålkonstruksjon, med glassfasade mot sjøen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Hurtigrutemuseet
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
91.022 Drift av kulturhistoriske museer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg