Pixar Animation Studios er et amerikansk filmselskap som produserer dataanimerte filmer. Pixar holder til i Emeryville, California, og har siden starten av 1990-tallet vært filmbransjens fremste pioner innen visuelle effekter og tredimensjonal animasjon.

Opphavet til Pixar var George Lucas, som i 1979 ansatte dataingeniøren Ed Catmull som leder for dataavdelingen (Computer Division) i sitt eget produksjonsselskap Lucas Films. Målet var å utvikle innovativ og moderne datateknologi for filmindustrien. I de første årene konsentrerte de seg om å eksperimentere med kortfilmer og sekvenser for spillefilm.

Animatøren John Lasseter ble ansatt på fulltid i 1984, og Pixar ble offisielt etablert som et selvstendig selskap i 1986 av Catmull, Lasseter og Steve Jobs, da sistnevnte kjøpte Lucas' Computer Division. Samme år debuterte Lasseter som regissør med kortfilmen Luxor Jr., som ble verdens første tredimensjonale dataanimerte film til å bli nominert til en Oscar-pris. Luxor, som er en skrivebordslampe, ble siden Pixars velkjente maskot og bedriftslogo.

Etter å ha beveget seg inn på markedet for reklame, inngikk Pixar et fruktbart distribusjonssamarbeid med Walt Disney Pictures i 1991. Deres felles uttalte mål var å satse på og utvikle dataanimerte langfilmer.

Fire år senere var Toy Story (1995; oppfølgere 1999 og 2010) en realitet. Filmen, hvor Tom Hanks har stemmen til hovedkarakteren Woody, ble en stor kinosuksess, og regissør Lasseter vant en spesialpris fra Oscar-akademiet for innsatsen.

Toy Story ble, i likhet med alle selskapets påfølgende langfilmer, produsert med Pixars egenutviklete program for gjengivelsesteknologi, RenderMan. Systemet er svært realistisk i sin gjengivelse av bilder, og blir kontinuerlig videreutviklet for å imøtekomme økende krav til tredimensjonal animasjon og visuelle effekter.

Selskapet har siden hatt stor kommersiell suksess med filmer som A Bug's Life (1998), Monsters Inc. (2001; oppfølger 2013), Finding Nemo (2003; oppfølger 2016), The Incredibles (2004; oppfølger 2018), Cars 2006; oppfølgere 2011 og 2017), Ratatouille (2007), Wall-E (2008) og Up (2009). Sistnevnte ble tidenes første animerte film som fikk æren av å åpne Filmfestivalen i Cannes.

Samme år som Pixar kunne feire 20-årsjubileum, ble de kjøpt opp av Walt Disney Company.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.