Pixar Animation Studios

John Lasseter og Ed Catmull, henholdsvis administrerende direktør og president i Walt Disney Animation Studios og Pixar.
.
Lisens: CC BY 2.0
George Lucas og to av karakterene fra spillefilmen Up under Filmfestivalen i Venezia i 2009.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Pixar Animation Studios er et amerikansk filmselskap som produserer dataanimerte filmer. Pixar holder til i Emeryville, California, og har siden starten av 1990-tallet vært filmbransjens fremste pioner innen visuelle effekter og tredimensjonal animasjon.

Selskapet dannes

Opphavet til Pixar var George Lucas, som i 1979 ansatte dataingeniøren Ed Catmull som leder for dataavdelingen (Computer Division) i sitt eget produksjonsselskap Lucas Films. Målet var å utvikle innovativ og moderne datateknologi for filmindustrien. I de første årene konsentrerte de seg om å eksperimentere med kortfilmer og sekvenser for spillefilm.

Animatøren John Lasseter ble ansatt på fulltid i 1984, og Pixar ble offisielt etablert som et selvstendig selskap i 1986 av Catmull, Lasseter og Steve Jobs, da sistnevnte kjøpte Lucas' Computer Division. Samme år debuterte Lasseter som regissør med kortfilmen Luxo Jr., som ble verdens første tredimensjonale dataanimerte film til å bli nominert til en Oscar-pris. Luxo, som er en skrivebordslampe, ble siden Pixars velkjente maskot og bedriftslogo.

Nyskapende teknologi

Etter å ha beveget seg inn på markedet for reklame, inngikk Pixar et fruktbart distribusjonssamarbeid med Walt Disney Pictures i 1991. Deres felles uttalte mål var å satse på og utvikle dataanimerte langfilmer.

Fire år senere var Toy Story (1995; oppfølgere 1999, 2010 og 2019) en realitet. Filmen, hvor Tom Hanks har stemmen til hovedkarakteren Woody, ble en stor kinosuksess, og regissør Lasseter vant en spesialpris fra Oscar-akademiet for innsatsen.

Toy Story ble, i likhet med alle selskapets påfølgende langfilmer, produsert med Pixars egenutviklete program for gjengivelsesteknologi, RenderMan. Systemet er svært realistisk i sin gjengivelse av bilder, og blir kontinuerlig videreutviklet for å imøtekomme økende krav til tredimensjonal animasjon og visuelle effekter.

Stor suksess

Selskapet har siden hatt stor kommersiell suksess med filmer som A Bug's Life (1998), Monsters Inc. (2001; oppfølger 2013), Finding Nemo (2003; oppfølger 2016), The Incredibles (2004; oppfølger 2018), Cars 2006; oppfølgere 2011 og 2017), Ratatouille (2007), Wall-E (2008) og Up (2009). Sistnevnte ble tidenes første animerte film som fikk æren av å åpne Filmfestivalen i Cannes.

Samme år som Pixar kunne feire 20-årsjubileum, ble de kjøpt opp av Walt Disney Company. I november 2017 ble Lasseter anklaget for seksuell trakassering som en del av metoo-kampanjen. Etter noen måneders permisjon fratrådte han stillingen sin i Disney-selskapet ved utgangen av 2018. Han ble erstattet av Jennifer Lee og Pete Docter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg