Hewlett-Packard Company

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Hewlett-Packard, HP, er en amerikansk multinasjonal produsent av datautstyr og elektroniske instrumenter. Hewlett-Packard ble grunnlagt i 1939 og børsnotert i 1957. Hovedkontoret ligger i Palo Alto, California.

Faktaboks

Uttale
hjˈu:lit pˈækəd –
Også kjent som
HP

Hewlett-Packard er spesielt kjent for PC'er, flerbrukerdatamaskiner, datanettverk og laserskrivere. Selskapet er også stor leverandør av IT-tjenester og programvare. Produksjonen foregår over hele verden. HP er et av verdens største IT-selskaper og sammen med Dell verdens største leverandør av personlige datamaskiner. Over halvparten av omsetningen skjer utenfor USA. Selskapet hadde en omsetning på 31 milliarder amerikanske dollar og 60 000 ansatte i 2018.

Historikk

HP ble grunnlagt i 1939 av ingeniørene William Hewlett (1913–2001) og David Packard (1912–96) i en garasje i det nå så berømte Silicon Valley. Produktene var til å begynne med forskjellige typer måleinstrumenter. En viktig kunde det første året var Walt Disney, som kjøpte HP-oscillatorer da han skulle lage filmen Fantasia. Under andre verdenskrig, og senere under Koreakrigen, produserte selskapet elektronikk for det amerikanske forsvaret, og i 1969–1971 var Packard viseforsvarsminister under president Nixon.

I 1959 startet HP salg og produksjon også i Europa, og i 1961 overtok det Sanford Company, som laget medisinske instrumenter. Fra 1966 produserte selskapet datamaskiner, først til tekniske, siden også til administrative oppgaver. I 1972 lanserte HP sin første håndholdte kalkulator, som gjorde selskapet kjent på forbrukermarkedet verden over. I 1980 startet engasjementet i personlige datamaskiner, samtidig som selskapet utviklet sin første laserskriver og sine første RISC-baserte arbeidsstasjoner og minimaskiner. HP overtok i 1989 Apollo Computers. I 1999 ble virksomhetene innen test- og måleutstyr, kjemisk analyse og medisin skilt ut i selskapet Agilent Technologies. I 2002 overtok Hewlett-Packard konkurrenten Compaq Computer, etter en langvarig strid mellom HP-gründernes familier og andre eiere på den ene siden, og Carly Fiorina, HP-sjef i perioden 1999–2005, på den andre.

I Norge ble salgsselskapet Hewlett-Packard Norge AS opprettet i Oslo i 1967. Det er den største leverandøren til det norske IT-markedet med omsetning nesten 4 milliarder kroner (2004).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg