Staffan de Mistura, italiensk-svensk diplomat med lang karrière særlig fra FN. Fra juli 2014 er han FNs spesialutsending til Syria.

Staffan de Mistura er født i Sverige med svensk mor og italiensk far, og har dobbelt statsborgerskap. Han studerte statsvitenskap og utviklingsøkonomi ved Universitetet i Roma. I 1971 startet han sin FN-karrière for Verdens matvareprogram (WFP) i Sudan. Han hadde en rekke stillinger i WFP, før han i 1976 begynte i FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO), hvor han også hadde flere stillinger. I 1987 gikk han tilbake til WFP, da som sjef for operasjonen i Sudan.

I 1988–91 arbeidet de Mistura for FNs koordinator for Afghanistan; deretter for FNs barnefond (UNICEF). I 1997 tjenestegjorde han som FNs humanitære koordinator for Irak, og var i 1999 rådgiver for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Kosovo – der han i 1999 også var regional administrator for Mitrovica-regionen.

I 2001–04 var de Mistura FNs generalsekretærs representant for Sør-Libanon, så i Irak, 2005–07, og deretter i Afghanistan, 2010–12 – etter den norske diplomaten Kai Eide. I 2009 fikk han en direktørstilling med ansvar for internasjonale forbindelser i Verdens matvareprogram.

I november 2011 ble Staffan de Mistura utnevnt til statssekretær i Italias utenriksdepartement – til han i juli 2014 ble utnevnt til spesialutsending for FNs generalsekretær Ban Ki-Moon til Syria, etter at Lakhdar Brahimi trakk seg fra denne stillingen i mai samme år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.