Staffan de Mistura, italiensk-svensk diplomat med lang karrière særlig fra FN. Fra juli 2014 er han FNs spesialutsending til Syria.

Staffan de Mistura er født i Sverige med svensk mor og italiensk far, og har dobbelt statsborgerskap. Han studerte statsvitenskap og utviklingsøkonomi ved Universitetet i Roma. I 1971 startet han sin FN-karrière for Verdens matvareprogram (WFP) i Sudan. Han hadde en rekke stillinger i WFP, før han i 1976 begynte i FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO), hvor han også hadde flere stillinger. I 1987 gikk han tilbake til WFP, da som sjef for operasjonen i Sudan.

I 1988–91 arbeidet de Mistura for FNs koordinator for Afghanistan; deretter for FNs barnefond (UNICEF). I 1997 tjenestegjorde han som FNs humanitære koordinator for Irak, og var i 1999 rådgiver for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Kosovo – der han i 1999 også var regional administrator for Mitrovica-regionen.

I 2001–04 var de Mistura FNs generalsekretærs representant for Sør-Libanon, så i Irak, 2005–07, og deretter i Afghanistan, 2010–12 – etter den norske diplomaten Kai Eide. I 2009 fikk han en direktørstilling med ansvar for internasjonale forbindelser i Verdens matvareprogram.

I november 2011 ble Staffan de Mistura utnevnt til statssekretær i Italias utenriksdepartement – til han i juli 2014 ble utnevnt til spesialutsending for FNs generalsekretær Ban Ki-Moon til Syria, etter at Lakhdar Brahimi trakk seg fra denne stillingen i mai samme år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.