Stabbursnes naturreservat er et narurreservat i Finnmark. Naturreservatet har en størrelse 18 kvadratkilometer, hvorav 2,3 kvadratkilometer er fastland. Det ligger i Porsanger kommune, innerst i Porsangerfjorden ved Stabburselvas utløp og dannet som et delta av denne elva. Området består av myr innerst, med et utenforliggende gruntvannsområde som delvis ligger tørt ved lavvann.

Reservatet er et meget viktig hekkeområde og trekkområde for en rekke fugler, og er særlig kjent for store flokker av polarsnipe: Over 30 000 i en flokk er observert, som stanser her på sin vei til Grønland. Dverggås besøker reservatet både vår og høst, og i alt er det registrert 23 andefugler, og 25 vadere med arter som lappspove, brushane og myrsnipe. En rekke sjeldne arter er også observert, som fjellmyrløper, svarthalespove og forskjellige dykkere.

De ytre myrområdene blir ofte oversvømt ved høyvann, og her finner vi enger av salttålende planter som teppesaltgras og korshesterumpe.

For fugletittere er det ytterst på neset satt opp en liten bu som er åpen i sommerhalvåret. Reservatet er lett tilgjengelig mellom fjæra og E6, men med besøks- og ferdselsforbud i hekketiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg