Støren, tettsted og administrasjonssenter i Midtre Gauldal kommune, Trøndelag. 2,5 km².

Støren ligger 50 km sør for Trondheim og er et trafikknutepunkt hvor Dovrebanen møter Rørosbanen og E6 sørfra møter  riksveg 30 fra Røros.

Som kommune- og regionsenter har Støren de fleste vanlige tilbud innen handel- og servicevirksomhet, men også en del industri; bl. a. Norsk Kylling, Støren Treindustri, steinindustri.

Lakseelva Gaula, som renner gjennom stedet, gir sammen med jaktområdene i distriktet, grunnlag for en viss turisme og friluftsaktiviteter med utgangspunkt i Gaula Natursenter, som tilrettelegger for jakt, fiske, overnatting og friluftsliv i hele Gauldals-området.

Gauldal skole og kultursenter (GSK), som er et samarbeid mellom Midtre Gauldal kommune og Trøndelag fylkeskommune, huser ungdomsskole, videregående skole, kulturhus, kino og idrettshall. Støren kirke er en åttekantet kirke i tømmer fra 1817. Den har 400 sitteplasser.

Støren ble opprettet som eget herredskommune (formannskapsdistrikt) i 1837, men allerede 1841 ble kommunen delt i tre ved at Soknedal og Horg ble skilt ut. I 1879 ble Støren delt igjen; da ble Budal skilt ut som egen kommune. Støren kommune hadde da 1 840 innbyggere. 1. januar 1964 ble Støren slått sammen med Budal, Singsås og Soknedal til nåværende Midtre Gauldal kommune.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.