Faktaboks

Muhammed Siad Barre

Afweyne

Uttale
bˈarre
Født
6. oktober 1919, Shilabo, Etiopia
Død
2. januar 1995, Lagos, Nigeria
Siad Barre og Haile Selassie.
Somalias president Siad Barre (til venstre) i møte med Etiopias keiser Haile Selassie, før sistnevnte ble avsatt i 1974 og Siad gikk til invasjon av Etiopias Ogaden-provins i 1977.

Muhammed Siad Barre var en somalisk offiser og politiker og Somalias president fra 1969 til 1991. Barre grep makten i Somalia ved et militærkupp, men ble tvunget til å gå av som følge av krigen i landet, hvorpå han ble drevet i eksil. Han i Nigeria i 1995.

Bakgrunn

Siad Barre ble født i Ogaden i Etiopia i en nomadisk familie som tilhørte Daarood-klanen. I offisielle registre er han oppført som født i den daværende italienske kolonien Somalia, for å kunne framstå som somalier og kvalifisere for offentlige stillinger. Etter grunnleggende skolegang sluttet han i 1935 seg det italienske kolonipolitiet (Polizia Africana Italiana) og tjenestegjorde fra 1941 i politiet i Britisk Somaliland, etter at britiske styrker overtok kontrollen over landet under andre verdenskrig. Han ble sendt til King's African Rifles i Kenya for trening og fikk høyeste grad mulig for en somalier.

Da Somalia etter krigen ble tilbakeført til italiensk styre, fikk Siad to års høyere politiutdanning i Italia og kurs i administrasjon og politikk i hjemlandet. Da Somalia ble selvstendig i 1960 hadde han blitt brigadegeneral i politikorpset, men valgte å gå over til hæren da denne ble opprettet samme år. I 1965 ble han forsvarssjef.

Politisk karriere

Siad Barre deltok i militærkuppet 21. oktober 1969 og ble med i militærrådet som fungerte som regjering; Supreme Revolutionary Council (SRC). Fra 31. oktober ble han landets nye president. Den militære juntaen innførte en radikal politikk, basert på såkalt vitenskapelig sosialisme, og gjorde landet til en ettpartistat.

Under Siads ledelse gikk Somalia til invasjon av Ogaden-provinsen i Etiopia i 1977, som del av den nye visjonen om et «Stor-Somalia». Etter at de somaliske styrkene tapte for etiopiske og kubanske styrker, mistet Siad en del av populariteten han hadde opparbeidet seg gjennom sin omfattende moderniseringspolitikk. Opposisjonen som vokste fram på 1980-tallet førte til borgerkrig, som igjen var foranledningen til at Siad ble drevet ut av hovedstaden Mogadishu i januar 1991.

Politisk eksil

Etter å ha blitt fordrevet fra hovedstaden, etablerte Siad Barre seg først i Gedo-regionen sørvest i Somalia. Herfra forsøkte han å ta tilbake makten, uten å lykkes. Styrkene hans ble nedkjempet i mai 1991, og Siad ble tvunget i eksil. Etter et kort opphold i Nairobi i Kenya måtte han forlate landet som følge av protester. Han gikk deretter i eksil i Nigeria, der han døde i januar 1995.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg