Puntland er et område nordøst i Somalia ved Adenbukta som siden 1998 er en selvoppnevnt stat, men i henhold til den føderale somaliske grunnloven fra 2012 én av landets delstater.

Navnet er hentet fra det historiske og dels mytiske Puntland nevnt i egyptiske oldtidskilder. Området er på 212 510 kvadratkilometer, og befolkningen er av lokale myndigheter anslått til 3,4 millioner.

Under borgerkrigen i Somalia ble Puntland utropt som selvstendig stat 1. august 1998, etter en tre måneder lang konferanse i Garowe, med deltakelse av representanter fra grupper i sivilsamfunnet, inklusive klanledere. Abdullahi Yusuf Ahmed ble utpekt til president i den nye statsdannelsen. Han ble sittende i to perioder, til han i 2004 ble valgt til president i Somalia, og ble etterfulgt av Mohamed Hashi. Han tapte i 2005 valget for Mohamud Muse Hersi, som etter valget i 2009 måtte vike plassen for Abdirahman Mohamed Mohamud (Farole). Etter valget i 2014 ble Abdiweli Mohamed Ali Gaas, en tidligere somalisk statsminister, ny president. Presidenten blir valgt av parlamentet. En ny regional grunnlov fra i 2012 innførte flerpartisystem.

Selv om Puntland erklærte autonomi (selvstendighet) fra Somalia, har staten ikke søkt å oppnå internasjonal anerkjennelse – til forskjell fra Somaliland, som Puntland grenser til i vest. Det har vært territorielle kontroverser mellom to statene (delstatene i Somalia) over regionene Sool og Sanaag.

Ved opprettelsen i 1998 gikk Puntlands ledere inn for et forent, føderalt Somalia, og anså sin statsdannelsen som en første skritt i denne retning. Derfor ble selvstyre erklært før den nye somaliske grunnloven fastla en føderativ struktur med delstater i 2012.

Regjeringen i Puntland søkte med selvstendigheten mest av alt å fremme bedre tjenester til befolkningen enn det den somaliske staten kunne levere, herunder ikke minst en bedre sikkerhetssituasjon. Puntland opprettet derfor en egen statsadministrasjon, inklusive et parlament, en president og en regjering. Det er også etablert en egen forsvarsstyrke, Puntland Security Force (PSF) og en politistyrke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.