LNG-tankere tilhørende Höegh LNG
To gasstankere tilhørende det norske rederiet Höegh LNG. Til venstre et gasstankskip med membranteknologi, og til høyre et med kuletankdesign.

LNG-skip er skip med isolerte tanker for transport av nedkjølt flytende naturgass, LNG (Liquified Natural Gas). Gassen fraktes flytende for å ha et volum som gjør transport over lange distanser økonomisk og praktisk mulig. For at gassen skal bli flytende må den kjøles ned til en temperatur på mellom –164 og –161 grader.

Første LNG-skip

Det første skipet som var spesialkonstruert for å frakte LNG var Methane Pioneer, et tidligere tankskip som ble ombygd med aluminiumstanker til gassfrakt i 1959. Det finnes i hovedsak to designkonsepter for slike skip. Skip med membrantanker som har to lag med rustfrie stålpaneler med isolasjon i mellom og kuletankdesignet som ble utviklet i Norge og som har store kuleformede tanker av aluminium.

Norsk teknologi

På slutten av 1960-tallet satte Moss Værft og Dokk i gang et utviklingsarbeid der de hadde som mål å skape verdens beste gasstankere for frakt av LNG. Verftet fusjonerte i 1970 med Rosenberg Verft i Stavanger til Moss Rosenberg Verft og ble senere en del av Kværner. I 1973 kunne verftsgruppen sjøsette to høyteknologiske gasstankskip, ett fra hvert verft, med det spesielle kuletankdesignet som ble verdenskjent. Dette var Norman Lady på 88 000 kubikkmeter til Höegh og som ble hugget i 2013 40 år gammelt, og noe mindre Venator til Smedvik i Stavanger med lastekapasitet på 29 000 kubikkmeter. De fleste LNG-skip som er bygd etter år 2000 er langt større, oftest med en lastekapasitet på mellom 140 000 og 160 000 kubikkmeter, og de største med en lastekapasitet på over 250 000 kubikkmeter.

Verdens største

Prelude FLNG (Floating LNG) er verdens største fartøy med en lengde på 488 meter. Det er i streng forstand et flytende prosessanlegg og ikke et skip, i og med at det ikke frakter gassen, men det har form og egenskaper som et «vanlig» skip. Det ble bygget av verftet Samsung Heavy Industries og sjøsatt i desember 2013. Skipet henter opp og kjøler ned naturgass fra gassfeltene Prelude og Concerto utenfor kysten av Australia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg