Skole og utdanning i Chile

Den første loven om obligatorisk og fri grunnskole i Chile kom i 1920.

Et sterkt sentralisert utdanningssystem ble avløst av desentralisering og privatisering i 1980-årenes skolereformer. De store politiske omskiftningene i Chile har i liten grad påvirket skolen, som er blitt styrt av en sterk, stabil middelklasse. Lik rett til utdanning har stått sentralt i lang tid. Forskning viser imidlertid at det er store ulikheter i kvaliteten på utdanningen. Store deler av utdanningstilbudet er privat, i grunn- og videregående skole går over 40 % av elevene i private skoler.

Den obligatoriske grunnskolen er 8-årig og starter når barna er 6 år. Den er delt i to trinn. Den videregående skolen er 4-årig og er delt i en akademisk og en yrkesfaglig retning. Ca. 75 % av elevene i grunnskolen fortsetter i videregående skole.

Høyere utdanning er bygd opp rundt universiteter, profesjonelle institutter og tekniske utdanningssentre. Det har vært en sterk privatisering av høyere utdanning siden 1980. Ca. 37 % tar høyere utdanning (2000). Det største universitet er Universidad de Chile i Santiago, grunnlagt 1843.

Analfabetisme blant voksne er anslått til ca. 4 % (2000), som er svært lavt etter latinamerikanske forhold.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg