Den første loven om obligatorisk og fri grunnskole i Chile kom i 1920.

Et sterkt sentralisert utdanningssystem ble avløst av desentralisering og privatisering i 1980-årenes skolereformer. De store politiske omskiftningene i Chile har i liten grad påvirket skolen, som er blitt styrt av en sterk, stabil middelklasse. Lik rett til utdanning har stått sentralt i lang tid. Forskning viser imidlertid at det er store ulikheter i kvaliteten på utdanningen. Store deler av utdanningstilbudet er privat, i grunn- og videregående skole går over 40 % av elevene i private skoler.

Den obligatoriske grunnskolen er 8-årig og starter når barna er 6 år. Den er delt i to trinn. Den videregående skolen er 4-årig og er delt i en akademisk og en yrkesfaglig retning. Ca. 75 % av elevene i grunnskolen fortsetter i videregående skole.

Høyere utdanning er bygd opp rundt universiteter, profesjonelle institutter og tekniske utdanningssentre. Det har vært en sterk privatisering av høyere utdanning siden 1980. Ca. 37 % tar høyere utdanning (2000). Det største universitet er Universidad de Chile i Santiago, grunnlagt 1843.

Analfabetisme blant voksne er anslått til ca. 4 % (2000), som er svært lavt etter latinamerikanske forhold.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.