LDPR

Artikkelstart

LDPR er et russisk politisk parti, grunnlagt i desember 1992. Partiets formann har siden vært Vladimir Zjirinovskij. LDPR har siden opprettelsen utgjort den populistiske høyrefløyen russisk parlamentarisk politikk.

Faktaboks

Etymologi

Либерально-демократическая партия России, Liberalno-demokratitsjeskaja partija Rossii (LDPR), «Russlands liberaldemokratiske parti»

Partiet er tilhenger av staten skal ha en strategisk rolle i den økonomiske politikken. LDPR går videre inn for å endre Russlands nåværende føderale ordning, og å innføre en enhetsstat. Partiet har også tatt til orde for å gjenopprette Russland innen de grensene landet hadde før revolusjonen i 1917. LDPR ønsker et mer selvhevdende Russland i utenrikspolitikken. Slik sett har LDPR visse berøringspunkter med kommunistpartiet KPRF, men der KPRFs patriotisme hovedsakelig er konsentrert om Russland som statsdannelse, er LDPRs nasjonalisme fokusert på russerne som etnisk gruppe. Til tross for provoserende retorikk har LDPR en tradisjon for å stemme for forslagene fra Forent Russland og presidenten.

Oppslutningen ved valg til Statsdumaen har variert mellom 23 prosent (1993) og seks prosent (1999). Ved valget i 2011 oppnådde partiet 11,7 prosent, i 2016 13,2 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg