PARNAS var et russisk politisk parti. Navnet PARNAS er det russiske akronymet for Partiet for folkefrihet. Det ble opprettet første gang i 1990 av medlemmer av en av fraksjonene i Det sovjetiske kommunistpartiet og hadde i begynnelsen en sosialdemokratisk og sosial-liberal profil. Seinere la det seg på en markedsliberalistisk linje.

Faktaboks

Etymologi
akronym for russisk Partija narodnoj svobody, «Partiet for folkets frihet»
Også kjent som

tidligere RPR-PARNAS

Partiet ble første gang oppløst etter en dom i Høyesterett i 2007, men etter at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen hadde underkjent den russiske høyesterettsdommen, fikk PARNAS i 2012 igjen registrere seg som lovlig parti. Samme år slo PARNAS seg sammen med Russlands Republikanske Parti. I 2023 ble partiet på nytt oppløst.

Ledelse

PARNAS ble fra starten av ledet av tre politikere: Vladimir Ryzjkov, Mikhail Kasianov og Boris Nemtsov, som ble drept i 2015. Partiet knyttet an til bevegelsen «For ærlige valg!» fra protestbølgen i 2011 og 2012. En av lederne for disse protestene, Aleksej Navalnyj, var partiets kandidat ved borgermestervalget i Moskva i september 2013. Opposisjonsprofilen Vladimir Kara-Murza var også medlem i PARNAS.

Viktigste saker

PARNAS var sterkt kritisk til president Vladimir Putins politikk, og anså den russiske annekteringen av Krim-halvøya i 2014 som ulovlig. Partiet vektla menneskerettigheter og tilnærming til EU.

Valgresultater

Partiet oppnådde 0,73 prosent ved valget til Statsdumaen i 2016. Partiet hadde store problemer med å få alle sine kandidater stilt opp til valg ettersom myndighetene hevdet partiet ikke hadde alle formalitetene i orden. Ved valget i 2021 kunne ikke PARNAS stille til valg i det hele tatt av slike grunner. Da PARNAS ble oppløst etter en dom i Høyesterett i mai 2023, var det med den begrunnelsen at partiet ikke hadde tilstrekkelig antall lokallag og at det i noen regioner ikke hadde rapportert riktig til skatte-etaten og justisdepartementet.

PARNAS hadde observatørstatus i paraplyorganisasjonen for liberale partier i Europa, ALDE.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jan Otto Reberg

Tid for oppdatering her. VAR et politisk parti. Nå har Putler oppløst det.
https://www.themoscowtimes.com/2023/05/25/russia-dissolves-oldest-opposition-party-a81282

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg