Tjumen (fylke)

Kart over Russland med Tjumen fylke markert i rødt. De autonome områdene Khanty Mansisk (i midten) og Jamal-Nenets (lengst nord) i lysere farge. Disse inngår i Tjumen fylke, men er egne administrative enheter.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Tjumen er et fylke i Russland, Vest-Sibir, med grense mot Kasakhstan i sør og Karahavet og Polhavet i nord. Fylket har et areal på 1 435 200 kvadratkilometer med 3 724 000 innbyggere (2019). Administrasjonssenter: Tjumen.

Faktaboks

Også kjent som

russisk Tjumenskaja oblast

engelsk transkripsjon Tyumen

Terrenget er meget flatt med unntak av en del av Uralfjellene i vest, og elveløpene til Ob og Irtysj som skjærer seg gjennom landskapet. Skogsteppe dominert av bjørk i sør, myrområder med nåletrær foruten bjørk i de midlere områder og tundra i nord.

Det aller meste av russisk naturgass og olje produseres i Jamal-Nenets og Khanty-Mansiisk, autonome områder i nord. Disse inngår formelt i fylket, men opptrer meget uavhengig. Fylket, utenom de autonome områdene, utgjør bare 162 000 kvadratkilometer (11,3 prosent av totalt areal) med 1 325 000 innbyggere (40 prosent). Dette området har en betydelig jordbrukssektor. Mange institutter og utdanningsinstitusjoner foruten utstyrsprodusenter med tilknytning til petroleumsindustrien holder til i Tjumen by.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg