Faktaboks

Også kjent som

russisk Tjumenskaja oblast

engelsk transkripsjon Tyumen

Tjumen
Tjumen er et av de russiske føderasjonssubjektene. Russland er en føderasjon som består av områder med ulik status og navn: Republikker («delstater»), oblaster («fylker»), krajer («territorier»), distrikter og føderale byer.
Tjumen
Av .

Tjumen er et fylke i Russland, Vest-Sibir, med grense mot Kasakhstan i sør og Karahavet og Polhavet i nord. Fylket har et areal på 1 435 200 kvadratkilometer med 3 724 000 innbyggere (2019). Administrasjonssenter: Tjumen.

Terrenget er meget flatt med unntak av en del av Uralfjellene i vest, og elveløpene til Ob og Irtysj som skjærer seg gjennom landskapet. Skogsteppe dominert av bjørk i sør, myrområder med nåletrær foruten bjørk i de midlere områder og tundra i nord.

Det aller meste av russisk naturgass og olje produseres i Jamal-Nenets og Khanty-Mansiisk, autonome områder i nord. Disse inngår formelt i fylket, men opptrer meget uavhengig. Fylket, utenom de autonome områdene, utgjør bare 162 000 kvadratkilometer (11,3 prosent av totalt areal) med 1 325 000 innbyggere (40 prosent). Dette området har en betydelig jordbrukssektor. Mange institutter og utdanningsinstitusjoner foruten utstyrsprodusenter med tilknytning til petroleumsindustrien holder til i Tjumen by.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg