Rettferdig Russland (Spravedlívaja Rossíja) ble opprettet i 2006 etter at tre mindre partier slo seg sammen. Det heter seg at dette skjedde med presidentadministrasjonens støtte for å sikre seg et kontrollerbart venstreparti som kunne svekke kommunistpartiet KPRF. Siden 2010 har imidlertid Rettferdig Russland utviklet seg til å bli en sterk kritiker av den sittende presidenten og regjeringen, bortsett fra i utenrikspolitikken.

Rettferdig Russland vil ha gunstige skatteregler for næringslivet, progressiv inntektsskatt og nasjonalisering av naturressursindustrien. Rettferdig Russland var det eneste partiet i Statsdumaen som stemte mot den omstridte loven i  2012 om NGO-finansiering, der organisasjoner som driver politisk aktivitet må erklære seg som "utenlandske agenter" dersom de mottar støtte til aktiviteten fra utenlandske kilder. Mange ledende medlemmer av Rettferdig Russland deltok aktivt i protestene mot valgfusk etter valget i 2011, men fra 2013 har partiet inntatt en mindre regimekritisk linje. Særlig gjelder dette i forbindelse med Ukraina-krisen

Rettferdig Russland oppgir at de har 414 000 medlemmer. Partiet fikk 7,7 % ved valget til Statsdumaen i 2007 og 13,2 % i 2011. Medlem av Sosialistinternasjonalen siden 2008. Rettferdig Russland ledes  av Sergei Mironov, som var partiets presidentkandidat i 2012 og fikk 3,85 prosents oppslutning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.