Rettferdig Russland

Rettferdig Russland (Spravedlívaja Rossíja) ble opprettet i 2006 etter at tre mindre partier slo seg sammen. Det heter seg at dette skjedde med presidentadministrasjonens støtte for å sikre seg et kontrollerbart venstreparti som kunne svekke kommunistpartiet KPRF. Siden 2010 har imidlertid Rettferdig Russland utviklet seg til å bli en sterk kritiker av den sittende presidenten og regjeringen, bortsett fra i utenrikspolitikken.

Faktaboks

uttale:

Spraviedl'ivaja Ross'ija

også kjent som:

Spravedlívaja Rossíja

Partiets politikk

Rettferdig Russland vil ha gunstige skatteregler for næringslivet, progressiv inntektsskatt og nasjonalisering av naturressursindustrien. Rettferdig Russland var det eneste partiet i Statsdumaen som stemte mot den omstridte loven i 2012 om NGO-finansiering, der organisasjoner som driver politisk aktivitet må erklære seg som "utenlandske agenter" dersom de mottar støtte til aktiviteten fra utenlandske kilder. Mange ledende medlemmer av Rettferdig Russland deltok aktivt i protestene mot valgfusk etter valget i 2011, men fra 2013 har partiet inntatt en mindre regimekritisk linje. Særlig gjelder dette i forbindelse med Ukraina-krisen.

Partiets organisasjon

Rettferdig Russland oppgir at de har 414 000 medlemmer. Partiet fikk 7,7 % ved valget til Statsdumaen i 2007 og 13,2 % i 2011. Medlem av Sosialistinternasjonalen siden 2008. Rettferdig Russland ledes av Sergei Mironov, som var partiets presidentkandidat i 2012 og fikk 3,85 prosents oppslutning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg