Rettferdig Russland (Spravedlívaja Rossíja) ble opprettet i 2006 etter at tre mindre partier slo seg sammen. Det heter seg at dette skjedde med presidentadministrasjonens støtte for å sikre seg et kontrollerbart venstreparti som kunne svekke kommunistpartiet KPRF. Siden 2010 har imidlertid Rettferdig Russland utviklet seg til å bli en sterk kritiker av den sittende presidenten og regjeringen, bortsett fra i utenrikspolitikken.

Rettferdig Russland vil ha gunstige skatteregler for næringslivet, progressiv inntektsskatt og nasjonalisering av naturressursindustrien. Rettferdig Russland var det eneste partiet i Statsdumaen som stemte mot den omstridte loven i  2012 om NGO-finansiering, der organisasjoner som driver politisk aktivitet må erklære seg som "utenlandske agenter" dersom de mottar støtte til aktiviteten fra utenlandske kilder. Mange ledende medlemmer av Rettferdig Russland deltok aktivt i protestene mot valgfusk etter valget i 2011, men fra 2013 har partiet inntatt en mindre regimekritisk linje. Særlig gjelder dette i forbindelse med Ukraina-krisen

Rettferdig Russland oppgir at de har 414 000 medlemmer. Partiet fikk 7,7 % ved valget til Statsdumaen i 2007 og 13,2 % i 2011. Medlem av Sosialistinternasjonalen siden 2008. Rettferdig Russland ledes  av Sergei Mironov, som var partiets presidentkandidat i 2012 og fikk 3,85 prosents oppslutning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.