Sebastião Salgado

Faktaboks

Sebastião Salgado
Født
8. februar 1944, Brasil
Fotograf og miljøverner Sebastião Salgado, grunnlegger av Instituto Terra
/Agência Brasil.
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Sebastião Salgado er en brasiliansk dokumentarfotograf og fotojournalist som er mest kjent for sine fotografier i svart-hvitt. Fotografiene hans dokumenterer hvordan globaliseringen påvirker menneskeheten, og viser enkeltindividenes lidelser under krig, sultkatastrofer og industrialisering. Salgado startet sin fotografiske karriere som frilans fotojournalist for det franske fotobyrået Sygma i 1974. Salgado tilhører de klassiske fotografene og er omtalt som en av verdens viktigste fotografer.

Salgados bilder er velkomponerte, vakre og brutale i sitt uttrykk. Hans mest kjente bilder er fra gullgruven Serra Pelada i Brasil med de 50 000 arbeidere som jobbet under forferdelige forhold. Det tok han seks år å få tillatelse til å fotografere i gruven. Salgado bodde flere uker sammen med arbeiderne for å danne seg et sant bilde av hva som foregikk der. Bildene hans ble publisert i The New York Times Magazine og senere i fotoboken Workers (1993).

Bakgrunn og utdannelse

Fotoutstilling av Sebastião Salgado på Museum of Image and Sound of Alagoas
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Salgado ønsket å bli marxistisk økonom for å finne løsninger på Brasils mange problemer. Han tok en mastergrad i økonomi ved universitetet i São Paulo, men han forlot Brasil til fordel for Paris siden hans politiske aktivisme skapte problemer for han og kona Lélia. I Paris jobbet han på oppdrag for Verdensbanken gjennom the International Coffee Organization frem til 1973 hvor sa han opp jobben for å bli frilans fotojournalist for forskjellige magasiner og aviser. I 1979 ble han en del av det internasjonale bildebyrået Magnum Photos. 15 år senere forlot han Salgado Magnum Photos og etablerte sitt eget fotobyrå Amazonas Images, hvor alle hans arbeider er representert.

Fotografisk praksis

Salgado er autodidakt fotograf og startet som fotojournalist for forskjellige europeiske og amerikanske magasiner i tillegg til egne dokumentarprosjekter. Sammen med organisasjonen Leger uten grenser har han dokumentert krig og sultkatastrofer i flere afrikanske land. Bildene publiserte han i de to bøkene Sahel: the End of the Road (1980) og Sahel: Man in Distress (1986). Overskuddet fra bøkene og fotoutstillingene ble brukt til å støtte arbeidet til Leger uten grenser. Salgados prosjekter har ført til at han har tilbrakt mange år borte fra familien, ofte i farlige krigsherjede områder. Han har utgitt fotoserier fra land som India, Kuwait, Rwanda og Mosambik.

Målet med bildene til Salgado er å avsløre hva som foregår i deler av verden som majoriteten av verdens befolkning ikke har tilgang til eller vet eksisterer. Han produserer serier med fotografier fra stedene og menneskene han møter, fordi han ønsker å kommunisere de sosiale og økonomiske situasjonene som individene befinner seg i. Reisene hans gir publikum mulighet til å oppleve skjulte hendelser på nært hold, enten det er katastrofer, umenneskelige forhold, krig og lidelser.

Salgado har reist til mer enn 120 land i løpet av tre tiår. Han har brukt flere år på hver serie for å fange essensen av hvert tema og hendelse. Etter 25 år som reisende dokumentarfotograf besluttet Salgado å legge fra seg kamera; han fant ikke lenger mening med arbeidet sitt. Sammen med kona Lélia bestemte han seg for å plante skog på gården som han arvet av faren sin i Brasil, og gjøre den om til et naturreservat.

Prosjekter

 • The Other Americas, 1977–1984
 • Workers, 1986–1992
 • Exodus, 1993–1999
 • Genesis, 2004–2011

I 2013 ga Salgado ut boken From my land to the planet, en retrospektiv bok med bilder og historier fra hele hans fotografiske karriere. Året etterpå kom filmen om Salgados liv, virke og bilder, The Salt of the Earth. Den er regissert av Wim Wenders og sønnen Juliano Ribeiro Salgado.

Utmerkelser

 • Hasselbladstiftelsens internasjonale pris, Erna och Victor Hasselblads stiftelse, 1989
 • Foreign Honorary Member, American Academy of Arts and Sciences, 1992
 • Hundreårsmedaljen, Royal Photographic Society, 1993
 • Internasjonal pris, Photographic Society of Japan, 2003
 • Fredsprisen, des Deutschen Buchhandels, 2019

Bøker

 • Other Americas, Aperture, 1986
 • Workers, Aperture, 1993
 • Terra, Editions de la Martiniere, 1997
 • Migrations and Portraits, Aperture, 2000
 • Genesis, Taschen, 2013
 • The Scent of a Dream, Abrams, 2015
 • Kuwait, A Desert on Fire, Taschen, 2016

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg