Florianópolis

Strandpromenaden i Florianópolis.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Praia Mole, Florianopolis, Santa Catarina

Artikkelstart

Florianópolis er hovedstaden i delstaten Santa Catarina, sør i Brasil. Selve byen har 508 826 innbyggere og utgjør sentrum for en større hovedstadsregion med om lag 1,2 millioner innbyggere (IBGE, estimat for 2020).

Faktaboks

Uttale
florianˈópolis

Florianópolis er en moderne by som omfatter hele øya Santa Catarina og en mindre del på fastlandet, til sammen 440 km2. Selve byen ligger på begge sider av det cirka 800 meter brede sundet, forbundet med en av landets lengste broer. Sentrumsdelen ligger på øya mens industrien er lagt til fastlandsdelen. Økonomien er for en stor del basert på informasjonsteknologi, turisme og tjenester. Mange flotte strender tiltrekker et stort antall turister fra det sørlige Brasil, Argentina og Uruguay. Indikatorene for livskvalitet er høy: Florianópolis har høyest indeks for menneskelig utvikling blant Brasils hovedsteder.

Byen ble grunnlagt av portugisere i 1700 og het Destêrro frem til 1893, da den ble omdøpt til ære for president Floriano Peixoto. De første innbyggerne innvandret fra Asorene, hvilket det fremdeles finnes spor etter i arkitekturen og blant mattradisjonene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg