Sødme er en subjektiv smaksopplevelse av sukkerinnholdet i en vin. Sukkerinnholdet derimot, er en kvantitativ størrelse som kan bestemmes ved målemetoder og blir vanligvis uttrykt i g/l (gram per liter) og kalles restsukker RS (residual sugar på engelsk). RS er ofte angitt i en teknisk beskrivelse av vinen og finnes som regel i vinbeskrivelser på Vinmonopolets hjemmesider.
Sukker i denne sammenheng er ikke vanlig bordsukker eller farin, hvilket blir sjelden presisert, men er i hovedsak andre sukkerarter som vingjæren kan omdanne til alkohol, etanol (C2H5OH), i en gjæringsprosess. I videre betydning brukes ofte begrepet metabolisme, som er gjærsoppens form for energiomsetning med karbohydrater (sukkerarter) som energikilde og karbondioksid (CO2) og alkohol som avfallsstoffer. Noen sukkerarter kan ikke metaboliseres og blir igjen i vinen som restsukker og bidrar til den sødmefølelsen vi opplever.
I smakstester og vinnotater beskrives noen viner som «knusktørre», en subjektiv beskrivelse som kan oppfattes som uten restsukker RS. En slik «knusktørr» vin er ikke mulig fordi alle viner har en minste RS på omtrent 1–2 g/l, litt avhengig av druesort, druemodning, vintype, gjærsorter og produksjonsmetoder.
Det som skrives her, gjelder i hovedsak for stille hvitviner, det vil si viner produsert uten bobler. Det finnes også søte rødviner, eksempelvis fra den franske appellasjonen Banyuls.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.