Sauternes er en appellasjon i Bordeaux-distriktet i Frankrike, kjent for sine svært søte og holdbare hvitviner av høy kvalitet.

Det er de fem kommunene Sauternes, Barsac, Preignac, Bommes og Fargues som kan produsere Sauternes. Disse kommunene ligger inneklemt mellom elven Garonne og bielven Ciron.

Vannet i Ciron er kjøligere enn i Garonne, og det danner seg lett morgentåke i dette området. Senere på dagen kommer solen, og tåken letter. Dette gir ideelle forhold for edelråte der muggsoppen Botrytis cinerea (se botrytisering) angriper druene.

Druesortene som benyttes, er semillon, sauvignon blanc, sauvignon gris og muscadelle. Semillon utgjør vanligvis hovedbestandelen i vinen, mens sauvignon blanc bidrar med friskhet. Muscadelle benyttes i mindre grad.

Den mest kjente vinen herfra er Château D’Yquem 1er Cru Superieur. Den ligger i en klasse for seg og kan lagres svært lenge. Under denne er det to klasser til: førstevekstene (1er Cru) og andrevekstene (2 Cru). Disse drikkes yngre og er ikke fullt så holdbare. De beste kan dog lagres i 40 år.

Det lages også tørre hvitviner i området. Disse klassifiseres som AOC Bordeaux.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.