Grillsaus er en kryddersaus med opprinnelse i USA. Den finnes i utallige varianter og selges under mange produktnavn. Som navnet tilsier, brukes sausen først og fremst til barbecue (grilling). Den første industriframstilte grillsausen ble laget i USA tidlig på 1900-tallet.

Faktaboks

Også kjent som

barbecue sauce, BBQ sauce

Grillsaus er vanligvis tyktflytende. Det er stor forskjell i smak mellom ulike typer, og sausene kan være syrlige, søte, krydret, skarpe eller med røyksmak.

Ingrediensene varierer mye, men basisen består oftest av tomater, eddik og sukker, tilsatt ulike krydder og urter.

Grillsaus blir først og fremst brukt til kjøtt, men alt som skal grilles eller stekes i ovn, kan smøres inn med en eller annen form for grillsaus. Grillsaus kan også brukes som tilbehør og dippsaus til for eksempel pommes frites.

I Sør-Amerika benyttes ofte en grønn urtesaus kalt chimichurri ved grilling. I India er yoghurt-baserte kryddersauser utbredt i bruk ved tilberedning i leirovnen tandoor. I Japan og Kina brukes ofte søte soyasauser, for eksempel hoisin sauce. Mange typer steak sauce og brown sauce kan også brukes som grillsaus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg